Hoe is het nu eigenlijk met de originele Kyle Reese uit 'The Terminator'?

Hoe is het nu eigenlijk met de originele Kyle Reese uit 'The Terminator'?

Michael Biehn is nog steeds te zien in een aantal films en series.

Zijn grote doorbraak was in The Terminator uit 1984 van James Cameron waarin hij de rol van Kyle Reese speelde, maar daarnaast heeft Michael Biehn in nog andere grote films en series gespeeld. Zo was hij ook te zien als soldaat in twee andere films van Cameron. En sindsdien heeft hij een mooie carrière opgebouwd.

Biehn en Cameron werkten graag samen als je kijkt naar de films waarin de acteur meespeelt. Zijn bekendste rol is natuurlijk in The Terminator als Kyle Reese, de protagonist in de eerste Terminator-film. Hij is een soldaat die terug in de tijd wordt gestuurd om Sarah te redden van de Terminator.

Accent
Michael Biehn kreeg bijna niet de rol van Reese omdat hij bij de audities met een zuidelijk accent praatte. Dit omdat hij eerder die dag auditie had gedaan voor een rol in de toneelproductie van Cat on a Hot Tin Roof, waarvoor hij dit accent moest gebruiken. Nadat zijn agent dit had uitgelegd aan de producenten, kreeg hij een tweede kans. Ditmaal wel met succes.

Er was dus een kans dat Biehn nooit als Reese te zien zou geweest zijn. Uiteindelijk was hij de geschikte man en deed hij het geweldig in The Terminator. Biehn is ook heel even te zien in de director's cut van de tweede Terminator-film nadat die scène werd verwijderd van de originele versie. In deze scène droomt Sarah dat Reese haar op komt zoeken in de inrichting waar ze verblijft.

Grease
Naast zijn rol in The Terminator speelde Biehn in twee andere grote films van Cameron. Hij is te zien in Aliens uit 1886 als Dwayne Hicks en in The Abyss uit 1989 als Hiram Coffey, twee personages die ook soldaten zijn.


Hoewel Kyle Reese zijn eerste grote rol was, was het niet de eerste grote film waarin hij te zien was. Zo begon zijn filmcarrière met een kleine rol in de filmversie van Grease (1978). Hij verschijnt in twee scènes en in één scène slaat het personage van John Travolta, Danny, Biehn's onvermelde personage in de maag tijdens het basketballen.

Kleinere rollen
Biehn vertolkte voor de derde keer een Navy SEAL in de actiefilm The Rock (1996). Hoewel The Rock de meest succesvolle film was in zijn carrière wat betreft de opbrengst, leidde dit tot een vermindering van zijn facturatie en schermtijd. Daarna kreeg hij nooit meer een rol in een grootschalige Hollywoodfilm.


Biehn bleef wel acteren en nam acteerrollen aan die varieerden van low-budgetfilms zoals The Art of War en Clockstoppers tot onafhankelijke films zoals Havoc. Hij speelde in drie televisieseries, waaronder The Magnificent Seven, Adventure Inc. en Hawaii. Alle drie de shows werden geannuleerd vanwege lage kijkcijfers.

Regisseren
Biehn werd overwogen voor de rol van kolonel Miles Quaritch, de belangrijkste antagonist in Avatar (2009) van Cameron, maar de regisseur vond dat zijn verschijning in de film samen met die van Weaver mensen te veel aan Aliens zou herinneren.


Naast acteren, begon Biehn ook films te regisseren. Zo regisseerde hij de film The Blood Bond uit 2010 en een jaar later schreef, regisseerde en speelde hij in The Victim. In 2020 werd Biehn gecast als de schurk Lang in het tweede seizoen van The Mandalorian en in 2022 vertolkte hij de rol van Ian in het elfde seizoen van The Walking Dead. Dit jaar was hij ook te zien in een aflevering van Law & Order: Organized Crime, maar voor de rest blijft het wat stil bij de acteur.

Toekomst
In 2019 verklaarde hij dat hij zijn familie prioriteit had gegeven boven zijn acteercarrière door projecten af te wijzen die langdurige filmopnames vereisten, dus dit kan wel eens de reden zijn. Er zijn wel twee films op komst waarin hij te zien zal zijn en die hij ook produceert, The Red en The Farm. Helemaal stoppen is Biehn dus nog niet van plan.

NieuwsFilm

meest populair