Dit waren de meest controversiële films van 2023

Dit waren de meest controversiële films van 2023

Het filmpubliek had toch wat problemen met een aantal grote films in 2023.

Nu het einde van 2023 nadert, kijken we komende periode terug op een mooi filmjaar. Maar zoals altijd, was het niet vlekkeloos. In dit artikel bespreken we de films die veruit het meest controversieel waren.

Sound of Freedom
De meest controversiële film van het jaar was Sound of Freedom van regisseur Alejandro Monteverde. Dit kwam voornamelijk vanwege de vele connecties met de QAnon-beweging. QAnon is een complottheorie met extreemrechtse bindingen die onder andere beweert dat een satanische elite kinderen misbruikt.


De film vertelt het verhaal van Tim Ballard (Jim Cavaziel), een voormalig overheidsagent die burgerwacht is geworden en begint aan een gevaarlijke missie om honderden kinderen te redden van mensenhandelaars. Naast het feit dat zowel de echte Ballard als Cavaziel bindingen hebben met QAnon, loopt er ook een onderzoek over seksueel wangedrag van Ballard zelf. Destijds werd ook een investeerder in de film gearresteerd wegens verdenkingen van ontvoeringen van kinderen. Dit bleek later echter niet het geval en de aanklacht werd ingetrokken.

The Flash
De superheldenfilm The Flash was bij voorbaat al controversieel wegens hoofdrolspeler Ezra Miller. Miller is namelijk meerdere keren gearresteerd en ook schuldig bevonden van een aantal criminele activiteiten. Warner Bros. bleef hier muisstil over en deed eigenlijk alsof er nooit iets is gebeurd, wat bij veel mensen verkeerd viel.


Ook een bepaald aspect van de inhoud van de film was zeer controversieel. Het gaat hier om de grote multiverse-scène in de derde akte van de film waarin oude DC-helden te zien zijn. In deze scène zien we overleden acteurs als Christopher Reeve, George Reeves en Adam West door middel van computereffecten. Sommigen vonden dit een mooi eerbetoon aan de geschiedenis van DC, maar veel mensen vonden het vooral onsmakelijk.

'Barbenheimer'
Het 'Barbenheimer'-fenomeen was zonder twijfel het grootste filmevenement van het jaar, maar was ook controversieel. Het was voor velen zeer humoristisch dat Barbie en Oppenheimer, twee films die niet meer van elkaar konden verschillen, op hetzelfde moment uitkwamen. Dit leidde tot veel memes.

Ook een officieel X/Twitter-account van Warner Bros. plaatste zo'n meme, maar in Japan werd dit niet in dank afgenomen. Veel Japanners vonden het helemaal niet grappig dat er zo luchtig werd gedaan over iets dat gaat over een donkere pagina in hun geschiedenis. Dit ging dus niet zozeer om de films, maar om de internethype.

NieuwsFilm

meest populair