Deze peperdure blockbuster was 8 jaar geleden wereldwijd de grootste flop aan de bioscoopkassa's

Deze peperdure blockbuster was 8 jaar geleden wereldwijd de grootste flop aan de bioscoopkassa's

Warner Bros. investeerde een fortuin in deze grootschalige prequel, maar het mocht niet baten.

Dit jaar zijn er al flink wat dure blockbusters uitgekomen die financieel geflopt zijn. Denk aan films als The Marvels, The Flash en Haunted Mansion. Acht jaar geleden was er ook een blockbuster met een monsterlijk budget die heel erg flopte. Let op! SPOILERS.

Het gaat hier om de film Pan van de Britse topregisseur Joe Wright (Darkest Hour, Pride & Prejudice) die met een nieuwe prequel op het klassieke verhaal van Peter Pan kwam.

Prequel
De 12-jarige Peter (Levi Miller) leidt een somber bestaan in een Londens weeshuis, tot hij plotseling wordt meegenomen naar de fantastische wereld van Neverland. Het avontuur wacht als hij nieuwe vriend James Hook (Garrett Hedlund) en de krijger Tiger Lily (Rooney Mara) ontmoet.

Ze slaan de handen ineen om Neverland te redden van de meedogenloze piraat Blackbeard (Hugh Jackman). Onderweg ontdekt de opstandige en ondeugende jongen zijn ware lot en wordt hij de held die voor altijd bekend staat als Peter Pan.

Vervolgen
Het plan was om van Pan een langlopende filmreeks te maken. Garrett Hedlund onthulde namelijk het volgende: "We hebben voor meerdere films getekend. Je begint met de oorsprong, waar ze vandaan komen, en komt later terecht in de Hook, de Peter en het Neverland die we allemaal kennen en waar we van houden met andere mogelijkheden voor verrassingen en nieuwe wendingen."


Hierboven bekijk je de afsluitende scène van de film. Peter vraagt hier aan de inmiddels naar kapitein gepromoveerde James Hook of ze altijd vrienden zullen blijven, waarop Hook antwoordt: "altijd, wat zou er mis kunnen gaan?" Dit was een leuke hint naar de toekomstige rivaliteit tussen de twee, maar we kregen het nooit te zien.

Flinke flop
Het productiebudget van de film besloeg al zo'n 150 miljoen dollar. Als je hier de marketingkosten en het gedeelte van de omzet dat naar de bioscopen gaat meerekent, moet een film al vaak twee keer het productiebudget terugverdienen om winstgevend te worden. Dit kreeg Pan niet voor elkaar.


De film wist wereldwijd slechts 128 miljoen dollar om te zetten, wat veel te weinig was. Dit kwam grotendeels door het slechte ontvangst van fans en critici. De publieksscore op Rotten Tomatoes is namelijk 40% en slechts 26% van de critici hadden iets goeds te zeggen over de film.

NieuwsFilm

meest populair