Deze film met Sandra Bullock was een kaskraker, maar nu behoorlijk controversieel

Deze film met Sandra Bullock was een kaskraker, maar nu behoorlijk controversieel

'The Blind Side' is gebaseerd op waargebeurde feiten en volgt het verhaal van Michael Oher, maar niet alles in de film zou kloppen.

In 2009 kwam The Blind Side uit, een drama- en sportfilm geschreven en geregisseerd door John Lee Hancock. Het verhaal is gebaseerd op het boek The Blind Side: Evolution of a Game, geschreven in 2006 door Michael Lewis, en volgt het waargebeurde verhaal van Michael Oher, een voormalige NFL-speler die geadopteerd werd door de Tuohy-familie. Maar nu zouden delen van de film gebaseerd zijn op leugens.

The Blind Side was toen een groot succes en was zelfs genomineerd voor Beste Film bij de Oscars in 2010. Sandra Bullock, die de rol van de moeder speelt, won datzelfde jaar de Oscar voor Beste Actrice. Maar hoewel velen The Blind Side inspirerend vonden, zou niet alles wat in de film gebeurt ook echt gebeurd zijn.

Verhaal
The Blind Side volgt Michael Oher (Quinton Aaron) die door het schoolsysteem navigeert terwijl hij dakloos is. Nadat ze zijn potentieel hebben herkend, nemen Leigh Ann Tuohy (Bullock) en haar man Sean Tuohy (Tim McGraw) de middelbare scholier onder hun hoede.

In de film adopteert het echtpaar Tuohy uiteindelijk Oher, wat zowel het leven van de familie als dat van hemzelf verandert. Oher wordt een sterrenvoetballer, wat hem verschillende studiebeurzen oplevert en uiteindelijk een plek bij de Baltimore Ravens, een topploeg in de American Football-league NFL.

Groot verschil
Sinds de release van de film heeft Oher zijn kant van het verhaal verteld, waarbij hij zegt dat de film geen nauwkeurige weergave was van zijn leven en doet dit nu steeds luider. In 2011 bracht Oher zijn memoire I Beat the Odds uit, waarin hij zijn deel van het verhaal vertelt en daarin laat hij weten dat er een groot verschil is tussen zijn echte leven en wat we te zien krijgen in de film.


"Terwijl de film erin slaagde om meer aandacht te geven aan tieners in pleegzorg die kunnen slagen als ze een liefdevol gezin en een kans krijgen, slaagde het er niet in om mijn leven nauwkeurig te portretteren. Situaties worden overdreven voor het welzijn van Hollywood. Ik begreep dat toen ik hoorde dat er een film werd gemaakt, maar het is een vreemd proces om doorheen te gaan," schreef hij.

Dom en niet geadopteerd
Oher had twee belangrijke bezwaren tegen zijn weergave in de film. Ten eerste dat hij werd neergezet als dom en ten tweede dat hem moest worden geleerd hoe hij moest voetballen, terwijl hij het in werkelijkheid goed kende. "Ik had het gevoel dat de film me neerzette als dom in plaats van als een kind dat nooit consistente academische instructie had gehad en uiteindelijk erin slaagde toen hij het kreeg," schreef hij in zijn memoires.


Oher zei ook dat de centrale plot van de film - dat hij geadopteerd was - onjuist is. In plaats daarvan waren de Tuohys zijn bewindvoerders waardoor de Tuohy-familie het recht had om over zijn leven te beslissen. Oher diende in augustus 2023 een klacht in en verklaarde in gerechtelijke documenten dat de ouders nooit hebben geprobeerd om wettelijke voogdij over hem te verkrijgen. Oher verzocht de rechtbank om het bewind van de Tuohy-familie te beëindigen en een bevel uit te vaardigen dat hen verbiedt zijn naam te gebruiken of zichzelf te beschouwen als zijn geadopteerde familie. Op 29 september dit jaar heeft de rechter het bewind beëindigd, waar de Tuohys naar verluidt tevreden mee waren.

Kijken?
Ondanks alle controverse, kan je nog steeds The Blind Side bekijken en dat kan op Netflix. Je kan de film ook huren en kopen op Pathé Thuis en Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair