Disney verliest in 2024 een van zijn belangrijkste bezittingen: "Einde tijdperk"

Disney verliest in 2024 een van zijn belangrijkste bezittingen: "Einde tijdperk"

Mickey Mouse is vanaf 1 januari officieel publiek domein en dat betekent dat anderen aan de slag mogen met het personage.

Mickey Mouse - het gezicht van de Walt Disney Company - wordt vanaf de jaarwisseling publiek domein. Dat betekent dat ook andere studio's het bekende figuurtje mogen gebruiken. Wel is er een duidelijke kanttekening.

Mickey Mouse debuteerde in 1928 in de korte animatiefilm Steamboat Willie. Die cartoon, destijds nog in zwart-wit, draait om de avonturen die Mickey beleeft aan boord van een boot.

Publiek domein
De Amerikaanse wetgeving bepaalt dat het auteursrecht op creatieve werken na 95 jaar vervalt. Dat betekent dat Mickey Mouse vanaf 2024 publiek domein wordt en iedereen hem kan gebruiken.

Let wel: het gaat alleen om de versie van het personage die in Steamboat Willie te zien was. Dat geldt ook voor Minnie Mouse en andere figuren die in die tekenfilm te zien waren.

Specifiek gebruik
In de loop der jaren heeft Disney het iconische personage vaak aangepast. Zo kreeg de muis andere kleding (waaronder het herkenbare rode broekje) en een gemoderniseerd uiterlijk (met onder meer een kleinere neus).


Deze nieuwere interpretaties zijn echter nog wel beschermd. Opportunisten die nu aan de slag willen met Mickey Mouse (wij vrezen al voor horrorbagger à la Winnie the Pooh: Blood and Honey), kunnen dat dus niet zomaar doen.

NieuwsFilm

meest populair