Deze peperdure scifi-film met Scarlett Johansson is een van de meest controversiële films van de eeuw

Deze peperdure scifi-film met Scarlett Johansson is een van de meest controversiële films van de eeuw

Om deze reden is Ghost in the Shell wel één van de meest betwiste films van deze eeuw.

In 2017 verscheen de film Ghost in the Shell met een cast bestaande uit Scarlett Johansson, Juliette Binoche en Pilou Asbæk. Echter kreeg deze film niet de verwachte lof om één hele grote fout.

Die fout kwam regisseur Rupert Sanders, die in 2012 Snow White and the Huntsman maakte, duur te staan.

Sterk plot
Ghost in the Shell speelt zich af in het Japan van 2029 en gaat over cyberagent Motoko Kusanagi, gespeeld door Johansson. Zij werkt voor de Japanse overheid als spion in Sectie 9. Dat is een geheime organisatie van de Japanse overheid die top secret en gevaarlijke klussen doet voor de overheid.

Kusanagi heeft de opdracht gekregen om de Puppet Master, een Japanse agent die alleen via elektrische apparaten en netwerken opereert tegen te houden. Deze digitale agent heeft namelijk besloten om zichzelf een lichaam te geven, wat tegen de regels is, en moet gestopt worden door Sectie 9 voor dat het te laat is.

Controversieel
Op het eerste gezicht eigenlijk geen verkeerd plot voor een sciencefiction film gevuld met cyborgs. Toch sloeg Sanders de plank volledig mis met zijn keuze om de bekende Johansson te casten voor de rol van de Japanse agent. Zo kreeg Sanders veel kritiek van kijkers en fans over het feit dat Johansson niet een actrice is met een Japans uiterlijk.


Daarmee werd de regisseur beticht van whitewashing. Het verkiezen van witte personages, acteurs en actrices in de entertainment omdat de meeste kijkers ook wit zijn, wat dus ten koste gaat van de originele karaktereigenschappen en diversiteit in de media- en filmindustrie.

Hollywood
Het verhaal van Ghost in the Shell is gebaseerd op manga series en een anime uit 1995, waarin een Japanse vrouw de rol van Kusanagi vertolkt. Het is dus niet zo gek dat de film niet al te geliefd werd bij de fans. Een box office-score van 110 miljoen dollar was het resultaat.

Of je het whitewashing vindt of niet, de film is zeker een aanrader als je liefhebber bent van futuristische, actie- en sciencefictionfilms. Hoe dan ook heeft de film bijgedragen aan de discussie in Hollywood over whitewashing en diversiteit.


Kijken
Ghost in the Shell kun je nu streamen op Pathé Thuis en Netflix.

NieuwsFilm

meest populair