Deze sciencefictionfilm is een van de beste boekverfilmingen van de laatste jaren

Deze sciencefictionfilm is een van de beste boekverfilmingen van de laatste jaren

Topregisseur Alfonso Cuarón kwam in 2006 met een verfilming van het boek 'The Children of Men'.

Het verfilmen van een geliefd boek kan meerdere kanten opgaan; je kunt bijvoorbeeld het succes ervaren van de Lord of the Rings- of Harry Potter-verfilmingen, maar het komt vaak voor dat het compleet misgaat. Daarom verdienen geslaagde boekverfilmingen wel wat meer aandacht.

Onlangs legden we al de focus op de boekverfilmingen Scott Pilgrim vs. the World en Arrival. Vandaag zetten we Alfonso Cuaróns dystopische scifi-film Children of Men in het zonnetje

Verhaal
De film speelt zich af in 2027, wanneer twee decennia van menselijke onvruchtbaarheid de samenleving op de rand van de afgrond hebben gebracht. Asielzoekers zoeken een toevluchtsoord in Groot-Brittannië, waar ze door de overheid worden vastgehouden en uitgeleid.

Ambtenaar Theo Faron (Clive Owen) probeert een vluchteling genaamd Kee (Clare-Hope Ashitey) te helpen ontsnappen uit de chaos. Theo wordt de onwaarschijnlijke kampioen in de strijd voor het voortbestaan van de bevolking van de aarde na een schokkende onthulling.

The Children of Men
Children of Men is een bewerking van The Children of Men van P.D. James uit 1992. Het boek is geen typisch scifi-verhaal en lijkt daarom op de oppervlakte niet op een verhaal dat zich erg leent voor een verfilming, maar het tegenovergestelde bleek waar.


Regisseur Alfonso Cuarón en de schrijvers van de film waren niet van plan om het verhaal van het boek exact te verfilmen zoals het geschreven stond, maar er een moderne twist aan te geven. Ze kregen het voor elkaar de thematiek van het boek in stand te houden en tegelijkertijd hedendaagse problemen als de behandeling van asielzoekers te verwerken.

Ontvangst
De film werd ijzersterk ontvangen door critici. Op Rotten Tomatoes heeft het namelijk een critics score van maar liefst 92% én werd het destijds genomineerd voor drie Oscars.


Cuarón vertelde dat P.D. James zei dat ze trots was om geassocieerd te worden met de film, ondanks de verschillen met het bronmateriaal.

NieuwsFilm

meest populair