Deze dure game-verfilming was zo'n grote flop dat het de filmstudio om zeep hielp

Deze dure game-verfilming was zo'n grote flop dat het de filmstudio om zeep hielp

Square Pictures verdiende niet genoeg met de film 'Final Fantasy: The Spirits Within' waardoor ze moesten stoppen.

Verfilmingen van computerspelletjes werken niet altijd. The Last of Us en The Super Mario Bros. Movie waren dit jaar wel een succes, maar Final Fantasy: The Spirits Within uit 2001 daarentegen was een van die films waarvan het niet zo was.

De animatiefilm Final Fantasy: The Spirits Within was een liefdevolle bewerking van de populaire videogame. Het kostte een team van 200 mensen vier jaar nauwgezet werk om het te creëren en de film verdiende een mooie 85,1 miljoen dollar.

Niet genoeg
Helaas was dit niet genoeg om winst te maken, omdat het budget was opgelopen tot een enorme 137 miljoen dollar dankzij de fotorealistische animatie. Productiemaatschappij Square Pictures kon hun verliezen niet terugverdienen en moest hun deuren sluiten.

Het bedrijf Square, waar Square Pictures deel van uitmaakte, was een Japans videospelontwikkelingsstudio en uitgeverij. In eerste instantie gericht op actiespellen, behaalde het team grote successen met Final Fantasy in 1987. Dit werd de eerste van velen in de franchise.

Square Enix
Terwijl de productie van het spel Final Fantasy IX (2000) bezig was, werd er ook gewerkt aan een film gebaseerd op Final Fantasy, genaamd Final Fantasy: The Spirits Within. Het project liep uit de hand en kostte Square te veel geld, wat Square's financiën beschadigde en leidde tot de sluiting van Square Pictures. Na zowel het falen van The Spirits Within als een vertraging van het spel Final Fantasy X (2001) voor de PlayStation 2, leed Square voor het eerst een financieel verlies.


Uiteindelijk kwam er een fusie tussen Square en het bedrijf Enix in 2003 en ontstond het bedrijf Square Enix. Sindsdien bracht het bedrijf een andere Final Fantasy-film uit, maar focuste het zich vooral op computerspelletjes. Zo brachten ze de voorbije jaren heel wat games uit, maar ze zijn vooral bekend door Final Fantasy, Dragon Quest en Kingdom Hearts.

Verhaal
Geregisseerd door Hironobu Sakaguchi, de bedenker van de Final Fantasy-franchise, was Final Fantasy: The Spirits Within de eerste fotorealistische computer-geanimeerde speelfilm en de duurste op een videogame geïnspireerde film tot de release van Prince of Persia: The Sands of Time in 2010.


In de film volgen we wetenschappers Aki Ross (Ming-Na Wen) en Doctor Sid (Donald Sutherland) in hun pogingen om een post-apocalyptische aarde te bevrijden van de Phantoms, een mysterieus, dodelijk buitenaards ras dat de overblijfselen van de mensheid in barrièresteden heeft gedreven. Aki en Sid moeten strijden tegen Generaal Hein (James Woods), die meer gewelddadige middelen wil gebruiken om het conflict te beëindigen.

Kijken?
Final Fantasy: The Spirits Within is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan de film wel huren en kopen op onder andere Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair