Dit is de beste film van 2023 volgens de Nederlandse filmcritici

Dit is de beste film van 2023 volgens de Nederlandse filmcritici

Drama's blijken het dit jaar goed te doen onder de filmcritici.

December, een mooie maand om weer terug te blikken op het afgelopen jaar. Dat hebben de filmcritici uit Nederland ook gedaan en daaruit zijn twee favoriete films gekomen voor 2023.

De Britse film Aftersun is verkozen tot de beste film van 2023, volgens de Nederlandse filmpers. Meer dan vijftig filmjournalisten mochten stemmen op hun favoriete film. De beste Nederlandse film is volgens de journalisten Sweet Dreams.

Top 3
Aftersun, met Gladiator 2-acteur Paul Mescal, won wereldwijd al meer dan honderd prijzen sinds de release. Op de tweede en derde plaats van de verkiezing eindigden het welbekende Oppenheimer van Christopher Nolan en het Amerikaanse drama Past Lives.

Het is de 21ste keer dat de Nederlandse filmpers de Film van het Jaar-verkiezing heeft gehouden. Eerder kozen ze voor Sin City (2005), The Dark Knight (2008), Druk (2021) en Everything Everywhere All At Once (2022) als winnaars.

Aftersun
Aftersun gaat over Calum (Mescal) en zijn dochter Sophie die hun laatste vakantie in Turkije uit de jaren 90 koestert. Na 20 jaar probeert Sophie de kloof tussen haar herinneringen aan haar vader en de vreemde die hij is geworden te overbruggen.



NieuwsFilm

meest populair