Deze rampzalige film zette bijna een punt achter de carrière van Halle Berry

Deze rampzalige film zette bijna een punt achter de carrière van Halle Berry

Voor haar rol in 'Catwoman' kreeg Halle Berry zelfs de Golden Raspberry Award voor Slechtste Actrice.

Soms maken acteurs een verkeerde keuze en spelen ze in zo'n slechte film dat het hun carrière ruïneren. Halle Berry had een moment dat haar carrière bijna gedaan was wanneer ze de hoofdrol speelde in Catwoman. Gelukkig is dat niet gebeurd, maar deze flop zal ze waarschijnlijk niet snel vergeten.

Heel wat actrices hebben de rol van Catwoman gespeeld. Zo beleefde ze haar eerste live-actionscènes in 1966 in een Batman-serie waarin ze gespeeld wordt door onder andere Julie Newmar. In 1992 verscheen het personage in Batman Returns, gespeeld door Michelle Pfeiffer. Onlangs, in 2022, konden we Zoë Kravitz zien in de rol van Catwoman in The Batman.

Spin-off
Sinds dat Catwoman te zien was in Batman Returns, is er over een spin-off van de film gesproken. In 2000 leek Ashley Judd voor de hoofdrol in aanmerking te komen, maar zegde deze af. Berry kroop definitief in de huid van Catwoman in deze filmversie die uiteindelijk een grote flop bleek te zijn.

Een eenvoudige scan van het scenario van Catwoman uit 2004 zou genoeg moeten zijn geweest om elke actrice af te schrikken, laat staan iemand van het kaliber van Berry, destijds slechts een paar jaar verwijderd van haar indrukwekkende rol in Monster's Ball waarvoor ze de Oscar van Beste Actrice won. Hierdoor werd ze de enige Afro-Amerikaanse vrouw en de eerste vrouw van kleur die deze award won.

Verhaal
In Catwoman volgen we Patience Philips (Berry) die zichzelf wegcijfert voor haar heethoofdige baas en ex-model Laurel Hedare (Sharon Stone). Patience werkt als grafisch ontwerpster voor Hedare Beauty, een cosmeticabedrijf dat op de rand staat een revolutionaire anti-verouderingsproducten uit te brengen. Als Patience er onverwachts achter komt dat de nieuwe producten van haar werkgever vreselijke bijwerkingen hebben, bevindt ze zich ongewild in het middelpunt van een samenzwering.


Wat daarna gebeurt, zal Patience voor altijd veranderen. Ze wordt vermoord, maar wordt getransformeerd in een vrouw met de kracht, snelheid en behendigheid van een kat. Met haar nieuwe eigenschappen en katachtige intuïtie, wordt ze Catwoman: een sluw en sluipend schepsel dat op de grens balanceert van goed en kwaad. Zoals elke wilde kat is ze gevaarlijk, ongrijpbaar en ontembaar.

Flop
Catwoman bracht 82.1 miljoen dollar op met een budget van 100 miljoen dollar. Het was een ramp, soms vermakelijk slecht, maar over het algemeen gewoon saai. Berry's timide personage is een grafisch ontwerper en in een pijnlijke scène overtreft ze een groep jongeren op het basketbalveld. En toch heeft ze de rol geaccepteerd, vermoedelijk voor een stevig salaris. Berry kreeg dan ook 12.5 miljoen dollar voor haar rol in deze film ondanks dat het een flop was.


De film werd afgekraakt door critici en velen beschouwden het als een van de slechtste films aller tijden. Kritiek werd geuit op de acteerprestaties, regie, CGI, editing, kostuumontwerp, tempo, verhaallijn, dialoog en het niet trouw blijven aan het bronmateriaal, waaronder het gebrek aan connectie met Batman.

Golden Raspberry
Catwoman ontving zeven nominaties bij de Golden Raspberry Awards, een awardshow voor de slechtste films van het jaar. Het won in de categorieën van slechtste film, slechtste regisseur en slechtste scenario. Berry ontving ook de Golden Raspberry voor slechtste actrice, wat gemakkelijk ernstige schade had kunnen toebrengen aan haar carrière. Slim genoeg nam ze de verantwoordelijkheid voor de ramp op zich. Ze woonde de Golden Raspberries persoonlijk bij om haar prijs in ontvangst te nemen en al snel gingen we over tot het bespotten van de volgende flop.


Heb je na dit te hebben gelezen nog steeds zin om de film te zien, dan kan je Catwoman bekijken op Netflix. Je kan de film ook huren en kopen op onder andere Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair