Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat de beste film van 1995 geen enkel beeldje won

Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat de beste film van 1995 geen enkel beeldje won

Al Pacino en Robert de Niro in een Michael Mann film, dan weet je dat je vuurwerk kan verwachten.

Het komt wel vaker voor dat de Academy voor gefronste wenkbrauwen zorgt. Soms gaan de Oscars naar een film of persoon waarvan je het totaal niet had verwacht maar grote kanshebbers gaan met lege handen naar huis. Heat hoort in die laatste categorie.

Regisseur Michael Mann heeft al heel wat pareltjes geleverd. Eerder dit jaar bracht hij de biopic Ferrari uit, waarin de hoofdrol is weggelegd voor Adam Driver. Zijn beste werk is ongetwijfeld toch wel Heat, waarvoor Mann twee grootheden wist te strikken.

Verhaal
Robert de Niro kruipt in de huid van de meesterdief Neil McCauley. Hij is de politie elke keer te slim af, maar een rechercheur, Vincent Hanna (Al Pacino), raakt geobsedeerd door het werk van McCauley en wil koste wat kost hem te pakken krijgen.

Het belangrijkste moment en de grootste uitdaging voor beide mannen komt wanneer McCauley bezig is met zijn grootste klus ooit, terwijl Hanna zich realiseert dat dit zijn laatste kans is om McCauley te stoppen.

Ontvangst
Ook buiten De Niro en Pacino mag de cast er zijn. Andere belangrijke rollen worden ingevuld door andere geliefde acteurs als Val Kilmer, Jon Voight, Tom Sizemore en Ashley Judd. Ook cameraman Dante Spinotti, o.a. bekend van L.A. Confidential en Last of the Mohicans, werkte mee aan de film.


Heat werd dan ook uitstekend onthaald en dat is ook wel te zien aan de cijfers die dit pareltje overal scoort. Op Rotten Tomatoes staat deze op een 88% en op IMDb zelfs op een 8,3 en staat hiermee in de top 250 beste films aller tijden.

Zien
Ondanks het feit dat het een van de beste misdaadfilms aller tijden werd genoemd, werd Heat volledig genegeerd door de Academy. De film werd niet eens genomineerd in een enkele categorie, wat natuurlijk schandalig is.


Interesse in de film? Bekijk deze dan op Amazon Prime.

NieuwsFilm

meest populair