Tijdens 'Saving Private Ryan' wist deze ster niet waar hij aan toe was

Tijdens 'Saving Private Ryan' wist deze ster niet waar hij aan toe was

Op de set van Spielbergs 'Saving Private Ryan' heerste een gecontroleerde chaos.

Saving Private Ryan (1998) wordt in het algemeen wel gezien als een van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt. Maar wat niet bekend is dat de unieke sfeer op de set van Steven Spielberg vrij ongestructureerd was.

Een van de bekende acteurs van de film was Paul Giamatti (Big Fat Liar). Hij verschijnt als Sergeant Hill in Saving Private Ryan, die Captain Miller (Tom Hanks) en zijn mannen ontmoet.

Expres geen structuur
In een recent interview met GQ blikt Giamatti terug op het filmproces van de succesfilm. Hij onthult dat er op de set vooral sprake was van een gecontroleerde chaos in vergelijking tot andere Hollywood-films.

Giamatti legt uit dat Spielberg bewust een documentaire-achtige sfeer wilde maken:"Ik heb andere oorlogsdingen gedaan, maar dat was vernieuwend wat Steven Spielberg deed in die film. Het was niet erg gestructureerd, per se".

Geen personage
De acteur zegt dat het zeer losjes was opgezet en steadicam operators rondrenden op de set: Ze vielen en botsten tegen elkaar op: "Het was een levende scène. Je knipte niet de hele tijd en stopte niet om opnieuw te beginnen".


Ook de rol van Giamatti was een soort mysterie:"Hij zou langskomen en ons een scenario en wat tekst geven. Ik had niet echt... er was niet echt een rol. Het was heel, heel ruw. Ik had niet echt een personage."

Succesvolle aanpak
De manier van filmen heeft ervoor gezorgd dat kijkers echt bovenop de actie zaten. Door altijd in beweging te zijn en de personages te volgen in gevechten, zorgde voor een geslaagde en effectieve manier van vastleggen van de gruwelheden.


Dit vooral goed te zien in de D-Day-scène van [b]Saving Private Ryan. Hierin zien we de geallieerde troepen Omaha Beach bestormen. De scène kostte ongeveer 12 miljoen dollar (van 70 miljoen totale budget) om te maken en duurde zo'n vier weken om te filmen.

Streamen
Paul Giamatti, Tom Hanks en de andere sterren in actie zien? Je kunt de film bekijken op Pathé Thuis

NieuwsFilm

meest populair