Deze peperdure blockbuster was 2 jaar geleden wereldwijd de grootste flop aan de bioscoopkassa's

Deze peperdure blockbuster was 2 jaar geleden wereldwijd de grootste flop aan de bioscoopkassa's

Disney schoot zichzelf in de voet door hun animatiefilms op Disney+ te zetten tijdens de jaren van de pandemie.

Afgelopen jaar zijn er flink wat dure blockbusters uitgekomen die financieel flopten. Denk aan films als The Marvels, The Flash en Shazam! Fury of the Gods en Indiana Jones and the Dial of Destiny. Het jaar ervoor bracht Disney ook een peperdure film uit die de geschiedenis inging als een van hun grootste flops.

Het gaat hier om de animatiefilm Strange World met een stemmencast die onder andere bestaat uit Jake Gyllenhaal, Lucy Liu en Alan Tudyk.

Verhaal
Strange World volgt een legendarische familie van ontdekkingsreizigers genaamd de Clades (Gyllenhaal, Dennis Quaid, Jaboukie Young-White en Gabrielle Union).

Ze reizen af naar een mysterieus ondergronds land dat wordt bewoond door surrealistische levensvormen, om een wonderplant genaamd Pando te redden die de energiebron van hun samenleving is. Hun botsende persoonlijkheden en meningsverschillen brengen deze cruciale missie echter in gevaar.

Prima ontvangen
Het is vaak zo dat een enorme financiële flop ook slecht is ontvangen door critici en bioscoopgangers, maar dat viel bij Strange World nog best mee. Op Rotten Tomatoes heeft de film namelijk een prima score van 72% onder critici.


Dit komt niet in de buurt van de scores van films als Moana of Encanto, maar je zou zeker niet verwachten dat het één van de grootste flops van Disney zou zijn. FilmTotaal-recensent Arjan Welles gaf de film ook een sterke score in zijn recensie die je hier kan lezen.

Enorme flop
Helaas was Strange World een bizar grote flop voor Disney. De film had een enorm productiebudget van 180 miljoen dollar en zette wereldwijd slechts 73 miljoen dollar om aan de bioscoopkassa's. Uiteindelijk heeft de film zo'n 200 miljoen dollar verlies gedraaid als je alle kosten meetelt.


Naast een slechte marketingcampagne heeft Disney het deels aan zichzelf te danken dat Strange World en hun andere animatiefilms het een stuk minder goed doen in de bios. Tijdens de pandemie werden de animatiefilms niet uitgesteld, maar op Disney+ gezet. In 2023 had de studio eindelijk weer eens een hit te pakken met Pixars Elemental.

NieuwsFilm

meest populair