Recensie

Strange World (2022)

Disney steekt zijn nek uit met deze oogstrelende futuristische avonturenfilm. Het werd hoog tijd!

door Arjan Welles om 00:19 in RECENSIES
Regie: Don Hall en Qui Nguyen | Scenario: Qui Ngyuyen | Cast (stemmen): Jake Gyllenhaal (Searcher Clade), Dennis Quaid (Jaeger Clade), Jaboukie Young-White (Ethan Clade), Gabrielle Union (Meridian Clade), Lucy Liu (Callisto Mal), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2022

In de eenenzestigste avondvullende animatiefilm van Disney zit een puber die openlijk homoseksueel is. Het is nu eens niet een karikatuur en zijn geaardheid is geen issue of plotelement. Het werd hoog tijd, al zal het ongetwijfeld weer leiden tot een storm aan kritiek in met name conservatieve kringen.

Toch zijn dit soort ontwikkelingen van eminent belang. Wie niet ontroerd raakt van de filmpjes van zwarte kinderen die zichzelf herkennen in de nieuwe Ariel heeft geen gevoel in zijn donder. Het is gewoon fijn om herkenning te vinden in mensen die zijn zoals jijzelf. Disney vinkt hier niet obligaat een hokje af, maar heeft goed nagedacht over hoe ze de moderne samenleving vorm wil geven.

Het gaat hier om Ethan, de zoon van voormalig ontdekkingsreiziger Searcher Clade. Deze Searcher heeft met zijn vrouw en zoon een plek net buiten de stad in een onherbergzaam gebied gevonden, nadat hij het samen met zijn vader Jaeger een kwart eeuw daarvoor heeft ontdekt. Searcher is in de landbouw gegaan, want met de ontdekking van het dorp hebben ze ook een nieuwe energiebron blootgelegd. Maar daar gaat het niet zo goed mee.

De peulen van de planten die Searcher en zijn gezin verbouwen pulseren en gloeien niet alleen prachtig groen op, maar laten ook de vele futuristische voertuigen voortbewegen en zorgen voor stroom in de stad. Als de planten dreigen te verwelken, gaat Searcher met zijn kameraden van vroeger op onderzoek uit. De planten blijken allemaal met elkaar verbonden. Het team moet afreizen naar de gemeenschappelijke wortel van de planten en komt in een haast buitenaards exotische wereld terecht waarin alles bestaat uit levende organismen.

Strange World werd geregisseerd door Don Hall die we kennen van Big Hero 6 en Vaiana. Hierbij werd hij geassisteerd door Qui Nguyen. Het regieduo werd geïnspireerd door de sciencefictionstrips uit de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Visueel gezien lijken ze al dan niet bewust de kunst te hebben afgekeken van films zoals Avatar en diverse videospellen zoals Horizon Forbidden West en Xenoblade.

Centraal plotpunt is de band tussen zoon Searcher en vader Jaeger, al raakt hun interactie en gekissebis al snel sleets. Door in een wereld te duiken waarin hele andere wetten gelden, kunnen de makers helemaal losgaan. Toch hebben we hier te maken met een goed doordacht ecosysteem, waarin alle organismes hun rol hebben. Tegelijkertijd gaat er een subtiele ecologische boodschap schuil achter de problemen waarmee Searcher en zijn metgezellen te maken hebben.

Het levert niet alleen wervelende actiescènes op, maar vooral veel oogstrelende plaatjes. Dat alles mogelijk lijkt te zijn in de nieuwe wereld die de ontdekkingsreizigers betreden, is nergens een excuus om het onmogelijke te doen of plotgaten makkelijk te dichten. Je valt als kijker van de ene verbazing in de ander en toch voelt de nieuwe vreemde wereld al vrij vlot vertrouwd en natuurlijk aan.

Strange World is de meest inclusieve film van Disney, waarbij de studio een enkele jaren geleden verkondigde belofte inlost. Een ander prachtig detail is de hond die een voorpoot mist. Halls animatiefilm is niet overdreven woke, maar vormt een prachtige vertegenwoordiging van de moderne maatschappij. De criticasters kunnen wel inpakken. Welkom in 2022.

Strange World

acties