Het ijzingwekkende waargebeurde verhaal achter de horrorfilm 'The Possession'

Het ijzingwekkende waargebeurde verhaal achter de horrorfilm 'The Possession'

De film is geïnspireerd op het verhaal rond de Dybbuk-doos.

Ken je het verhaal van de Dybbuk-doos? Dat verhaal inspireerde de makers van de horrorfilm The Possession die uitkwam in 2012. De film is geregisseerd door Ole Bornedal, die naast het verhaal over de Dybbuk-doos ook andere horrorfilms als inspiratie gebruikte waaronder The Exorcist.

The Possession gaat over Emily "Em" Brenek (Natasha Calis), een jong meisje dat een antieke doos koopt, niet wetende dat binnen die doos een Dybbuk, een kwaadaardige geest, leeft. Em raakt bezeten en de Dybbuk verslindt zijn menselijke slachtoffer. Samen met zijn ex-vrouw Stephanie (Kyra Sedgwick) probeert haar vader Clyde (Jeffrey Dean Morgan) een manier te vinden om de vloek op hun kind te beëindigen.

Paranormale hoax
De Dybbuk-doos, die de film heeft geïnspireerd, is een paranormale hoax bestaande uit een antieke wijnkast waarvan wordt beweerd dat deze bezeten is door een dybbuk, een concept uit het jodendom. De doos werd berucht toen deze werd geveild op eBay door de eigenaar Kevin Mannis. Hij bedacht een verhaal met betrekking tot overlevenden van de Joodse Holocaust en bovennatuurlijke beweringen als onderdeel van de beschrijving van zijn eBay-item.

Mannis, een schrijver en eigenaar van een meubelherstelbedrijf, kocht de doos in 2001 op een rommelmarkt en begon een achtergrondverhaal te ontwikkelen. Mannis' veilingomschrijving bevatte een verhaal waarin werd beweerd dat de kast eerder eigendom was van een overlevende van de Holocaust in Polen die zei dat het de kwaadaardige geest van een dybbuk bevatte en dat de doos paranormale krachten had en verantwoordelijk was voor zijn pech en nachtmerries. Volgende eigenaren vertelden Mannis' verhaal opnieuw bij het doorverkopen van het item en versterkten het met hun eigen beweringen van vreemde verschijnselen.

Eigen creatie
In 2021 gaf Mannis toe aan schrijver Charles Moss dat de doos zijn eigen creatie was: "Ik ben een creatieve schrijver. De Dybbuk-doos is een verhaal dat ik heb gemaakt. En het Dybbuk-doosverhaal heeft precies gedaan wat ik van plan was toen ik het 20 jaar geleden plaatste. Namelijk, een interactief horrorverhaal worden in realtime." Hij voegde nieuwe elementen toe aan het Dybbuk-doosverhaal in de loop der jaren om het te helpen evolueren en relevant en interessant te houden.


En dit evolueerde dus ook tot de film The Possession. In 2004 verkocht Jason Haxton, toen de eigenaar van de doos, de rechten van het verhaal aan een Hollywood-productiemaatschappij wat volgde met de film in 2012. In 2021 kwam er ook een Indische film uit, getiteld Dybbuk, die geïnspireerd is op het verhaal.

Museum
Haxton verkocht daarna de doos aan Zak Bagans, een bekende paranormale onderzoeker van de populaire serie Ghost Adventures. De doos is nu te zien in zijn museum in Las Vegas. Bagans staat het publiek niet toe om naar de doos te kijken. Als je het echt wil zien, moet je een vrijwaringsverklaring ondertekenen die Bagans vrijstelt van aansprakelijkheid als er iets naars met je gebeurt tijdens het bekijken van de doos of onmiddellijk daarna.


The Possession is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan de film wel huren en kopen op onder andere Google Play en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair