De briljante cliffhanger van 'Once Upon a Time in America' brengt je helemaal in verwarring

De briljante cliffhanger van 'Once Upon a Time in America' brengt je helemaal in verwarring

Fans zijn 40 jaar na de release van de film nog altijd niet zeker hoe het nu echt eindigt voor het hoofdpersonage.

Beschouwd als een van de meest geliefde gangsterfilms aller tijden, was Once Upon a Time in America het antwoord van Sergio Leone op The Godfather en een uitstekend werk op zich. In plaats van het verhaal van een familie te vertellen, dook de film in het leven van enkele nauwe vrienden die dromen van grootsheid door een leven in misdaad. Er is de onvermijdelijke opkomst en ondergang, maar de film eindigt op een vreemde noot die de meeste fans met onopgeloste emoties achterlaat. Let op: SPOILERS!

Once Upon a Time in America is een epische misdaadfilm uit 1984, mede geschreven en geregisseerd door de Italiaanse filmmaker Leone. Dit was zijn laatste film voor zijn dood vijf jaar later en de eerste speelfilm die hij in 13 jaar had geregisseerd. Het is ook het derde deel van Leone's Once Upon a Time-trilogie, die ook Once Upon a Time in the West (1968) en Duck, You Sucker! (1971) omvat.

Verhaal
Gebaseerd op de roman The Hoods van Harry Grey, beschrijft de film het leven van de beste vrienden David "Noodles" Aaronson en Maximilian "Max" Bercovicz, gespeeld door Robert De Niro en James Woods. Ze leiden een groep Joodse jongeren uit de getto die opklimmen tot prominente Joodse gangsters in de georganiseerde misdaadwereld van New York City.

Het verhaal ontvouwt zich op een niet-lineaire manier, afwisselend tussen verschillende tijdperken, waarbij de ervaringen van de personages in de jaren 1920, 1930 en 1960 worden getoond. Naarmate de personages betrokken raken bij verschillende criminele activiteiten, waaronder smokkelpraktijken tijdens de drooglegging en later corruptie binnen vakbonden, worden hun relaties op de proef gesteld en echoën de gevolgen van hun keuzes doorheen hun levens.

Einde
Once Upon a Time in America eindigt eigenlijk met twee scènes, die allebei volledig verschillende eindes suggereren. Een daarvan vindt plaats in de latere jaren waarin we de enige overlevende, Noodles, volgen terwijl hij ontdekt dat de leider van de bende al die jaren in het geheim heeft overleefd.


De allerlaatste scène in de film ondermijnt echter dit gelukkige einde door terug te gaan naar het verleden, waarin Noodles wordt getoond terwijl hij opium gebruikt om zijn schuldgevoelens te onderdrukken. Het publiek is er niet in geslaagd precies te bepalen wat de laatste scène betekent voor het einde van de film en het is een van de krachtigste en meest tragische cliffhangers in de filmgeschiedenis.

Twee versies
De oorspronkelijke kritische reactie op Once Upon a Time in America was gemengd vanwege de verschillende versies die wereldwijd werden uitgebracht. Hoewel de film internationaal goed werd ontvangen in zijn oorspronkelijke vorm, waren Amerikaanse critici veel minder tevreden met de kortere versie die in Noord-Amerika werd uitgebracht. Deze ingekorte versie was zowel kritisch als financieel een ramp en veel Amerikaanse critici die op de hoogte waren van Leone's oorspronkelijke versie bekritiseerden de verkorte versie.


De originele versie werd uiteindelijk vele jaren later hersteld en wordt gezien als een van de beste gangsterfilms. Wil je de film en het einde met je eigen ogen zien, dan kan je de originele versie van Once Upon a Time in America bekijken op Netflix. Neem er wel genoeg tijd voor, want het is een film van bijna vier uur.

NieuwsFilm

meest populair