'Star Wars'-fans weigerden dit 'Darth Vader'-gerucht te geloven in aanloop van 'The Empire Strikes Back'

'Star Wars'-fans weigerden dit 'Darth Vader'-gerucht te geloven in aanloop van 'The Empire Strikes Back'

Een van de momenten die Darth Vader tot een enorm succes maakte, lekte toen uit en de fans weigerden dat te geloven.

Darth Vader is een van de meest angstaanjagende en invloedrijke schurken in de geschiedenis van de cinema. Vanaf zijn introductie in Star Wars: A New Hope in 1977 tot aan zijn meest recente optredens in Obi-Wan Kenobi en Ahsoka, heeft hij een verre, verre melkweg geteisterd. Een van de momenten die hem tot een enorm succes maakte, was de onthulling dat hij de vader is van Luke Skywalker. Maar volgens tijdschriften uit die tijd lekte die onthulling vroegtijdig uit en weigerden fans het te geloven.

Craig Miller, die toen bij Lucasfilm werkte, kreeg de taak om zoveel mogelijk opwinding te creëren voor The Empire Strikes Back tussen de jaren van de release ervan en de film die eraan voorafging, A New Hope. Hij deed dit door het geruchtencircuit aan te wakkeren en verklaringen vrij te geven dat Han Solo zou sterven, Leia Luke boven hem zou kiezen en Obi-Wan Kenobi degene was die de vader van Luke had gedood.

Geruchten die echt bleken
Sommige van Miller's geruchten bleken waar te zijn, waaronder dat er een ijsplaneet zou zijn en dat Boba Fett aanvankelijk een van de belangrijkste schurken zou zijn in een Star Wars-franchise. Maar het gerucht dat de grootste schurk de vader was van de held was destijds een beetje te ongeloofwaardig.

Met al deze geruchten die rondvlogen zonder enige manier om de informatie te bevestigen, was het moeilijk te zeggen wat echt en wat nep was. Na het zien van de slechte Darth Vader en de hoopvolle Luke Skywalker op het scherm, is het niet verwonderlijk dat fans weigerden te geloven dat Vader zijn vader was.

James Earl Jones
Zelfs een van de acteurs die betrokken was bij de onthulling geloofde het aanvankelijk niet. In een interview bekende James Earl Jones dat hij verrast was door het gerucht, zelfs nadat hij het voor het eerst in het scenario had gelezen. "Toen ik voor het eerst de dialoog zag die zei, 'No, I am your father,' dacht ik bij mezelf, 'Hij liegt. Ik vraag me af hoe ze die leugen gaan uitwerken?'" Als de man die de stem van de kwaadaardige Dark Lord of the Sith verzorgde het niet geloofde, mag het geen verrassing zijn dat fans daar ook moeite mee hadden.


Een van de redenen waarom Jones het misschien niet geloofde, kan te maken hebben met het feit dat het geen deel uitmaakte van het oorspronkelijke scenario. In een exemplaar van het oorspronkelijke scenario dat online uitlekte, maakte de onthulling geen deel uit van de film.

Grap
In de docuserie Icons Unearthed: Star Wars beweerde George Lucas' ex-vrouw, Marcia, dat de onthulling het resultaat was van een grap die werd gemaakt tijdens een diner met scenarioschrijvers Willard Huyck en Gloria Katz. Na enige discussie over Lucas' moeite met het schrijven van het vervolg, plaagde Huyck: "Je kunt altijd Darth Vader Luke's vader maken."


De rest is geschiedenis en fans kregen een verrassend einde voorgeschoteld dat Star Wars voorgoed veranderde. Zowel de fans als de acteurs geloofden het misschien niet, maar Lucas bezorgde de onthulling en vestigde zichzelf als een van de meest legendarische filmmakers aller tijden. Wil je The Empire Strikes Back met de iconische scène zien, dan kan dat op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair