Deze James Bond-films krijgen een dikke waarschuwing omdat ze té aanstootgevend zijn

Deze James Bond-films krijgen een dikke waarschuwing omdat ze té aanstootgevend zijn

Goldfinger en You Only Live Twice bevatten dingen die tegenwoordig niet door de beugel kunnen.

We worden er tegenwoordig wel vaker mee geconfronteerd dat bepaalde zaken in oudere films tegenwoordig niet meer door de beugel kunnen. Nu krijgen onder meer twee James Bond-films een waarschuwing vooraf aan de vertoning op het witte doek.

Dit gebeurt bij de vertoningen van de films van het British Film Institute. Dit gebeurt volgens The Guardian bij oudere bioscoopfilms met stereotype beelden, verhaallijnen, grappen en andere situaties die tegenwoordig worden afgekeurd door het algemene publiek.

James Bond
Mocht je de afgelopen tijd oudere James Bond-films hebben gekeken, dan valt je vast hier en daar het vrouwonvriendelijk gedrag van 007 op. Dit zie je onder meer in Goldfinger en You Only Live Twice.

Deze films worden door het British Film Institute vertoond tijdens een eerbetoon aan componist John Barry, die de muziek maakte voor meerdere Bond-films.

Waarschuwing
De tekst voorafgaand aan de film luidt als volgt: "De films die we vertonen hebben grote historische, culturele of kunstzinnige waarde. Maar inhoudelijk zijn er zaken te zien waar het BFI niet achter staat."


In Goldfinger uit 1964 zien we dat Bond (Sean Connery) seks heeft met het personage Pussy Galore, nadat ze duidelijk 'nee' zei. In You Only Live Twice uit 1967 is te zien dat er een nogal stereotiep beeld neer wordt gezet van Aziaten.

NieuwsFilm

meest populair