Deze film met Anya Taylor Joy snap je na 10 keer kijken waarschijnlijk nog niet

Deze film met Anya Taylor Joy snap je na 10 keer kijken waarschijnlijk nog niet

Een film over hekserij waarin we niet het antwoord krijgen op al onze vragen.

Nog niet zo heel lang geleden kwam er nog een artikel langs op FilmTotaal over Mother! van Darren Aronofsky. Dit is zeker een goede film, maar wel zeer ingewikkeld. Hetzelfde kan ook gezegd worden over The VVitch: A New England Folktale van Robert Eggers.

Deze film, ook wel gewoon genoemd The Witch, kwam in 2015 uit. Het verhaal speelt zich af in een geïsoleerde omgeving in New England, omstreeks 1630. Hier vestigt zich de familie van William en Katherine.

Vreemde gebeurtenissen
Zij leiden samen met hun vijf kinderen een toegewijd christelijk leven en hopen samen een boerderij te kunnen beginnen. Hun huis bevindt zich aan de rand van een onheilspellend bos en er beginnen vreemde dingen te gebeuren.

De oogst mislukt en de pasgeboren baby verdwijnt op mysterieuze wijze. Hierdoor lopen de spanningen binnen het gezin alsmaar hoger op en begint ze elkaar ook te wantrouwen. Worden ze geteisterd door duistere krachten of is een van hen zelf een heks?

Ontvangst
De film werd ijzersterk onthaald en dat is ook wel te zien aan de cijfers die The Witch overal scoort. Op IMDb staat deze op een nette 7,0 en op Rotten Tomatoes zelfs op een 90%. Van FilmTotaal-recensent Frank Stol kreeg de film weer een 5/5 sterren recensie.


De Rotten Tomatoes-score van de 'gewone bioscoopgangers' ligt met zijn 60% heel wat lager. De voornaamste reden hiervoor? De nodige kijkers vinden The Witch niet echt makkelijk te begrijpen en snappen niet helemaal hoe de vork in de steel zit.

Antwoord
Eggers baseerde zijn scenario op een hele reeks aan historische bronnen, van dagboekfragmenten tot aan rechtbankverslagen uit de 17de eeuw. Ondanks het feit dat bepaalde elementen uit zijn film dus zijn gebaseerd op dingen die echt gebeurt zijn, krijgen we nooit echt een duidelijk antwoord.



Ook het einde is open voor interpretatie en we weten niet precies wat er gebeurt met alle leden van het gezin. Toch is de film zeker de moeite waard. Interesse in The Witch? Kijk deze dan nu op Amazon Prime.

NieuwsFilm

meest populair