Beste niet Engelstalige films: nummer 59 op de IMDb-lijst van beste films aller tijden

Beste niet Engelstalige films: nummer 59 op de IMDb-lijst van beste films aller tijden

'Das Leben der Anderen' moet je zeker op je 'te kijken'-lijstje zetten als dat nog niet het geval is.

Er komen de laatste tijd wel vaker artikelen langs op FilmTotaal over niet Engelstalige films die meer aandacht verdienen. Recentelijk was Un Prophète aan de beurt (meer daarover lees je hier), maar deze keer wordt Das Leben der Anderen in het zonnetje gezet.

De Duitse film Das Leben der Anderen (in het Engels onder de titel The Lives of Others), werd gemaakt door regisseur Florian Henckel von Donnersmarck, eveneens bekend van The Tourist en Never Look Away. De hoofdrol is weggelegd voor Ulrich Mühe, die in de huid kruipt van de Stasiofficier Gerd Wiesler tijdens de Koude Oorlog.

Verhaal
Hij moet, dag en nacht, de beroemde theaterauteur Georg Dreyman en diens vriendin, Christa-Maria, afluisteren en bespioneren. Terwijl Wiesler hen observeert, raakt hij steeds meer betrokken bij hun leven en begint hij te twijfelen aan de ethiek van zijn opdracht en de repressieve praktijken van de overheid.

De film, die thema's verkent van individuele vrijheid, privacy en morele dilemma's in een onderdrukkend politiek klimaat, werd ijzersterk onthaald. Dat is ook te zien aan de cijfers die Das Leben der Anderen overal scoort.

Ontvangst
Op Rotten Tomatoes staat de film bijvoorbeeld op een sterke 92% en op IMDb weer op een enorme score van 8,4. Hierdoor staat Das Leben der Anderen in de top 100 beste films aller tijden, namelijk op de 59ste positie.


FilmTotaal-recensent Ronald Simons gaf de film weer een 4,5/5 sterrenrecensie en zei het volgende over dit pareltje: "Dit is een op alle vlakken nagenoeg perfect uitgevoerde speelfilm over een belangrijk onderwerp dat het verdient om verbeeld te worden". Lees de volledige recensie hier terug.

Kijken
Heb je interesse in Das Leben der Anderen, die in 2007 ook de Oscar won voor 'Best Foreign Language Film of the Year'? Bekijk deze dan nu op Pathé Thuis, CineMember of Videoland!



NieuwsFilm

meest populair