Deze gloednieuwe western moet je echt in de bioscoop zien

Deze gloednieuwe western moet je echt in de bioscoop zien

Een blik op Chili's koloniale verleden, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de genocide van de inheemse bevolking.

Bij het westerngenre zullen de meeste mensen direct denken aan verhalen uit Noord-Amerika en niet uit Zuid-Amerika. Toch hebben de Westerlingen ook daar in de negentiende en begin twintigste eeuw behoorlijk huisgehouden. Een van de pijnlijke verhalen van toen wordt verteld in de nieuwe meesterlijke Chileense titel Los Colonos.

Regisseur Felipe Gálvez schetst in zijn speelfilmdebuut het verschil tussen een geschiedenis en een episode die nog maar weinig aan het licht is gekomen en die nog steeds zijn sporen nalaat in het huidige Chili. Los Colonos ging in première op het Filmfestival van Cannes als onderdeel van de Un Certain Regard-sectie, werd er bekroond met de FIPRESCI-prijs en is vervolgens geselecteerd als de Chileense Oscarinzending.

Plot
Tierra del Fuego, 1901. In het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika schakelt een tirannieke Chileense landeigenaar drie mannen in, een huurling uit Texas, een officier uit het Britse leger en een Chileense gids van gemengd ras, om samen op expeditie te gaan en de grenzen van zijn land af te bakenen: een doorgang voor zijn kuddes schapen naar de Atlantische Oceaan zou een nieuwe handelsroute openen.

Onderlinge spanningen lopen hoog op wanneer de ware aard van de reis, het verdrijven en vermoorden van de 'indígenas', naar boven komt. Het duurt niet lang voordat de expeditie omslaat naar een gewelddadige klopjacht.

Cultuur en natuur
In de trailer zien we dat dit een bloedstollend verhaal gaat worden wat afgewisseld wordt met adembenemende beelden van Patagonië.


Los Colonos is vanaf 18 januari te zien in een filmhuis bij jou in de buurt.

NieuwsFilm

meest populair