De #4 engste film aller tijden volgens wetenschappers: emotioneel en mentaal slopend

De #4 engste film aller tijden volgens wetenschappers: emotioneel en mentaal slopend

De filmwereld maakte kennis met Ari Asters angstaanjagende geest middels zijn meesterlijke debuut 'Hereditary'.

Er bestaat eigenlijk niet zoiets als objectiviteit als het gaat om film. Wat de één een meesterwerk vindt, kan de ander het slechtste vinden wat ze ooit hebben gezien. Zo is het natuurlijk bij elke vorm van creatieve expressie. Nu hebben wetenschappers zich toch gewaagd aan een lijst van de engste films aller tijden.

Voordat we het over de film in kwestie gaan hebben, is het handig om de context van het onderzoek uit te leggen. Broadband Choices heeft het project 'Science of Scare' opgezet om volgens de wetenschap de engste films te vinden. De organisatoren kozen zo'n 50 films uit en lieten 250 deelnemers deze films kijken. Hun hartslagen werden constant gemeten. De films die de grootste pieken in de hartslag veroorzaakten, kregen hogere scores op de lijst.

Nummer vier
De films in deze top 10 laten dus één aspect van horror zien, namelijk waar men het meest van schrikt. Veel films op de lijst hebben dan ook de nodige 'jumpscares', maar de nummer vier is anders dan de rest. De film die deze plek verdiende volgens het onderzoek is namelijk Ari Asters Hereditary

Op basis van het onderzoek is het verrassend dat een film als Hereditary zo hoog op de lijst terechtkwam. Het is namelijk niet echt een 'traditionele' horrorfilm, maar ergens is het ook niet zo gek dat de hartslagen van de deelnemers omhoog schoten tijdens het kijken van Hereditary.

Verhaal
Wanneer haar geesteszieke moeder overlijdt, rouwen Annie (Toni Collette), haar man (Gabriel Byrne), zoon (Alex Wolff) en dochter (Milly Shapiro) allemaal om haar verlies. De familie verwerkt het verdriet op verschillende manieren, waaronder Annie en haar dochter die allebei flirten met het bovennatuurlijke.


Ze beginnen allemaal verontrustende ervaringen op te doen die verband houden met de sinistere geheimen en emotionele trauma's die door de generaties van hun familie zijn doorgegeven.

Logisch
Ondanks het feit dat Hereditary erg verschilt ten opzichte van andere films op de lijst zoals The Conjuring of Paranormal Activity, is de nummer vier-positie op de lijst meer dan verdiend. Het is namelijk een briljant gemaakte en geweldig geacteerde duik in verdriet en intergenerationeel trauma.


Redelijk vroeg in de film vindt er een twist plaats die zo gruwelijk en onverwacht is, dat dat alleen al genoeg was om de hartslagen van de deelnemers te laten pieken. Je bekijkt Hereditary nu op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair