Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Kelly's Heroes'

Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Kelly's Heroes'

Nadat je deze film hebt gezien, had je gewenst dat je 'm eerder had bekeken.

Er zijn soms van die films waarvan je gewild dat je dat al veel eerder had gedaan. Kelly's Heroes is daar één van.

In deze sterke oorlogsfilm zie je niet alleen geweldige acteurs in mooie scènes, maar is het plot sterk én grappig.

Kelly's Heroes
In 1970 kwam de film Kelly's Heroes uit. Gesitueerd in de door nazi's bezette Frankrijk, weet een groepje Amerikaanse soldaten een belangrijke Duitse kolonel Dankhopf gevangen te nemen. Aan luitenant Kelly (Clint Eastwood) de taak om zo veel mogelijk te weten te komen van de Duitse plannen.

Wanneer Kelly de kolonel wil ondervragen wordt het kamp waar de Amerikanen zitten onder vuur genomen. Gelukkig lukt het Kelly toch om belangrijke informatie uit Dankhopf te krijgen. Zo komt hij erachter dat er in een kleine bank in de buurt duizenden goudstaven liggen.

Overval
Wanneer de andere soldaten dat ook horen, plannen ze een overval op de bank om het goud in eigen handen te krijgen. Maar zonder dat ze het door hebben bevinden ze zich in steeds vijandiger gebied, met alle gevolgen van dien.


Luitenant Kelly en zijn soldaten krijgen hulp vanuit onverwachte hoek. Maar of de hulp van hippie Oddball (Donald Sutherland), de sterke maar brutale Big Joe (Terry Savalas) en de plotselinge vondst van die Sherman tanks voldoende is om heelhuids uit de oorlog terug te keren is maar de vraag.

Actie en humor
Wat de film een aanrader maakt, zelfs nu nog, is dat het acteerwerk van Eastwood en Sutherland erg sterk is. Ook de rol van Big Joe is onvergetelijk en alle actiescènes zijn erg realistisch. Het script is daarnaast erg grappig, wat aanstekelijk is en vrij uniek is voor oorlogsfilms.


Het is niet gek dat het plot zo sterk is, wanneer je weet dat Kelly's Heroes gebaseerd is op een waargebeurd verhaal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo werkten gedeserteerde nazi's en Amerikanen destijds samen om de buit binnen te halen en stond deze actie bekend als de grootste diefstal uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Kijken
Nieuwsgierig geworden naar deze topper die je niet mag missen? Kelly's Heroes is te zien op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair