Acteurs die nog zoveel meer hadden kunnen laten zien: 'Das Leben der Anderen'-ster Ulrich Mühe

Acteurs die nog zoveel meer hadden kunnen laten zien: 'Das Leben der Anderen'-ster Ulrich Mühe

De Duitse acteur overleed op het moment dat hij echt begon door te breken.

Er zijn genoeg legendarische acteurs die nog op 80 of zelfs 90-jarige leeftijd in films verschijnen. Helaas komen ook de nodige filmtalenten veel te jong te sterven. Ulrich Mühe hoort in die laatste categorie.

De Duitse acteur Mühe werd geboren op 20 juni 1953 in Grimma, Oost-Duitsland. Zijn passie voor acteren leidde tot een indrukwekkende carrière, maar helaas werd deze veel te vroeg afgebroken. Mühe overleed op slechts 54-jarige leeftijd op 22 juli 2007.

Carrière
Mühe had reeds in veel films gespeeld, maar een van zijn laatste projecten is ongetwijfeld zijn beste film. Het gaat hier om Das Leben der Anderen, in het Engels The Lives of Others (hier verscheen nog niet zo heel lang geleden een artikel over).

In deze film kruipt Mühe in de huid van Stasi-kapitein Gerd Wiesler. Deze rol zorgde ervoor dat de acteur wereldberoemd werd. Voor zijn glansrol won hij dan ook verschillende grote prijzen, waaronder de European Film Award. Hij werd eveneens genomineerd voor een BAFTA.

Ander werk
Mühe begon zijn carrière op het theater en brak door met de film Einzug ins Paradies in 1987. Vanaf dat moment had hij de rollen voor het oprapen. In andere films, als Funny Games en The Castle, toonde hij zijn veelzijdigheid als acteur aan.


Hij was echter niet altijd al acteur. Op jonge leeftijd moest Mühe tijd doorbrengen bij de Genztruppen der DDR aan de Berlijnse Muur. Zijn diensttijd kon hij echter niet volbrengen, vanwege een maagzweer die alsmaar terugkeerde en erger werd.

Herdenking
Dit zou veroorzaakt zijn door alle stress verbonden aan de vreselijke omstandigheden. Er wordt dan ook beweerd dat dit het begin was van zijn maagkanker, die hem uiteindelijk het leven zou kosten. Mühe heeft altijd het communistische bewind van Oost-Duitsland veroordeeld, ook voor de val van de Berlijnse Muur.


Zijn overlijden in 2007 was een groot verlies voor de Duitse filmindustrie, maar ook voor de wereldwijde filmliefhebbers. Het is dan ook tragisch dat we een acteur van zo'n kaliber zo vroeg moesten verliezen, al zal zijn nalatenschap niet vergeten worden.

NieuwsFilm

meest populair