Deze geflopte film is de moeite meer dan waard: 'Rise of the Guardians'

Deze geflopte film is de moeite meer dan waard: 'Rise of the Guardians'

Filmstudio DreamWorks Animation verloor geld door hun animatiefilm 'Rise of the Guardians', maar het is wel de moeite om hem te zien.

DreamWorks Animation heeft de voorbije jaren enkele van de succesvolste geanimeerde films aller tijden geproduceerd met onder andere de Shrek-trilogie, Kung Fu Panda en Shark Tale. Het duurde tot 2012 voordat de studio zijn eerste tegenslag kende. Rise of the Guardians toonde potentieel als een nieuwe franchise en bracht een bont gezelschap van denkbeeldige kinderfiguren samen, waaronder de Kerstman, de Tandenfee en de Paashaas.

De kritische reacties op Rise of the Guardians hadden het tot een van de grootste hits van DreamWorks Animation van dat decennium moeten maken. Empire schreef over de film: "Het is prachtig ontworpen, vakkundig geschreven en vaak hilarisch grappig." Het is nu duidelijk dat dit niet is gebeurd, nadat de hoge verwachtingen voor de prestaties van de film niet alleen teleurstelden, maar zelfs rampzalige gevolgen hadden voor DreamWorks als studio.

Verhaal
Rise of the Guardians is gebaseerd op de boekenserie The Guardians of Childhood van William Joyce en biedt een unieke kijk op verschillende mythische en kinderlijke personages. Geregisseerd door Peter Ramsey, draait de film om een groep bewakers die verantwoordelijk zijn voor het beschermen van de onschuld en verbeelding van kinderen over de hele wereld.

Het verhaal volgt de bewakers, bestaande uit de Kerstman (Alec Baldwin), de Tandenfee (Isla Fisher), de Paashaas (Hugh Jackman) en de Zandman, die Jack Frost (Chris Pine) inschakelen om de kwaadaardige Pitch Black (Jude Law) tegen te houden, die dreigt de wereld te overweldigen met angst en duisternis. Pitch Black heeft als doel kinderen te laten stoppen met geloven in de bewakers en daardoor hun gevoel van verwondering en verbeelding te verliezen.

Verlies
Met een box office-opbrengst van meer dan 300 miljoen dollar tegen een budget van 145 miljoen dollar, voldeed de daadwerkelijke opbrengst niet aan de kosten van productie en reclame. De studio verloor meer dan 80 miljoen dollar, wat resulteerde in bezuinigingen en ontslagen. CEO Jeffrey Katzenberg vertelde analisten tijdens een conferentie: "'Guardians' was onze eerste film die, na 17 op een rij, niet werkte. Als dat gebeurt, doet het je echt alles heroverwegen."


Hoewel de film een behoorlijke klap was voor de box office, was Rise of the Guardians geliefd bij zowel critici als publiek. Het werd zelfs genomineerd voor heel wat prijzen waaronder de Golden Globe voor Beste Animatiefilm.

Vervolg
Na de release van de film hoopten de makers van Rise of the Guardians dat de sterke score die het publiek aan de film gaf en de enthousiaste mond-tot-mondreclame, steun zouden verzamelen voor de mogelijkheid om een vervolg of twee te maken. Auteur en mede-producent van de serie, Joyce, vermeldde ook in maart 2013 dat hij nog steeds in gesprek was over een vervolg met DreamWorks Animation: "Er is iets dat we voorstellen waarvan we hopen dat ze het willen doen."


Velen vroegen zich dan ook af of er ooit een vervolg zou komen. Regisseur Ramsey heeft bevestigd dat er momenteel geen plannen zijn, maar dat hij graag zou terugkeren. Er is dus nog altijd een kans dat er een vervolg komt op Rise of the Guardians.

Kijken?
Rise of the Guardians is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan de film wel huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair