Rise of the Guardians (2012)

Legends unite.

Deze oogstrelende animatiefilm uit de DreamWorks-stal loopt niet helemaal geolied wat verhaalopbouw betreft. Het visuele plaatje en de actiescènes maken echter veel goed
play

6,7 details

  • 97 Min
  • Animatie
  • Avontuur
  • Familiefilm
  • Fantasy
  • Verenigde Staten
97 Min Verenigde Staten

In de film zullen vijf populaire sprookjesfiguren - North (de kerstman), Bunnymund (de paashaas), Tooth (de tandenfee), Sandy (het zandmannetje) en Jack Frost (koning winter) - samenspannen tegen een kwade geest (Pitch, alias The Boogeyman). Wanneer Pitch, een gemene schurk met Boogeyman-trekjes, de wereld in pikzwarte duisternis wil onderdompelen, moeten de onsterfelijke Guardians voor het eerst hun bijzondere krachten bundelen om de hoop, het geloof en de verbeelding van alle kinderen te beschermen.

Alt titel
De Vijf Legendes
Regie
Peter Ramsey
Cast
Hugh Jackman, Jude Law, Chris Pine, Alec Baldwin, Isla Fisher, Dakota Goyo, Jacob Bertrand, Khamani Griffin, Emily Nordwind, Ryan Crego, April Lawrence, Dominique Grund, Georgie Grieve, Olivia Mattingly, Kamil McFadden.
Budget
$ 145.000.000
Opbrengst
$ 306.941.670
Release
29.11.2012
Release NL
29.11.2012
Release DVD
19.03.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Peter Ramsey | Cast (stemmen): Chris Pine (Jack Frost), Alec Baldwin (North), Hugh Jackman (Bunny), Isla Fisher (Tooth), Jude Law (Pitch), e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2012

We zijn nagenoeg allemaal met figuren uit volksverhalen opgegroeid. Als kind werd ons verteld dat we de slaap krijgen ingegeven met het zand van Klaas Vaak. Bij het wisselen van ons melkgebit legt de Tandenfee in ruil voor een tand een vergoeding onder ons kussen. De Paashaas zorgt voor de eieren en de Kerstman, die met zijn elfen op de Noordpool woont, voor een onvergetelijk Kerstfeest en een scheepslading aan cadeautjes. Deze legendes hebben echter enkel bestaansrecht zolang we in ze geloven. Dat geldt helaas ook voor de Boeman die zich onder ons bed verschanst en zo de kinderen angst inboezemt. Het geloof in de legendes is echter tanende en de Boeman, die nog steeds kan rekenen op een rotsvast geloof van de bevende kindertjes die nog elke nacht onder hun bed kijken, hoopt hier handig gebruik van te maken.

De legendes vormen in de lezing van de animatiefilm Rise of the Guardians al eeuwenlang een legertje om boeman Pitch te lijf te gaan. Omdat de slechterik sterker is dan ooit kunnen de superhelden uit de kinderverhaaltjes wel wat hulp gebruiken. Het Mannetje op de Maan, dat zich overigens niet laat zien, wijst Jack Frost aan als het nieuwe teamlid. In de proloog maken we kennis met Jack, een legende verantwoordelijk voor ijs, sneeuw en kou die vooral in de Angelsaksische wereld bekend is en zich niet zomaar met onze Koning Winter laat vergelijken. De jongen wordt zich in de beginscène bewust van zijn gaven, maar is onzichtbaar voor de mensen omdat ze niet in hem geloven. De eigenwijze en puberale Jack wordt door de andere vier legendes ontvoerd. Hij wordt echter niet klakkeloos geaccepteerd en heeft nog heel wat bij te leren en te bewijzen.

videotrailers & clips

alle artikelen (16)

Rise of the Guardians Nieuwsberichten