Fraai boek - The Art of Rise of the Guardians

DreamWorks 25e animatiefilm belooft kleurrijk en visueel erg sterk te gaan worden.

Bekijk de afbeelding
Titel: The Art of Rise of the Guardians | Auteur: Ramin Zahed | Uitgever: Insight Editions | Druk: 1 | Pagina's: 156 | Release: oktober 2012 | Uitvoering: Hardcover | ISBN: 9781781165812

Met Rise of the Guardians lanceert DreamWorks Animation eind deze maand alweer hun 25e animatiefilm sinds de debuutfilm Antz uit 1998. Sinds enige tijd heeft de studio Guillermo del Toro als creatief adviseur / uitvoerend producent weten te strikken voor de animatiefilms en dat lijkt vruchten af te werpen, aangezien de scheidslijn tussen Pixar en DreamWorks steeds verder lijkt het verdwijnen. Del Toro's naam dook al op in de credits van de kaskrakers Puss in Boots (2011) en Kung Fu Panda 2 (2011) en het toch iets minder presterende, maar wel goed ontvangen Megamind (2010). Voor Rise of the Guardians heeft regisseur Peter Ramsey zich laten inspireren door de kinderboekenreeks 'The Guardians of Childhood' van William Joyce en de korte film The Man in the Moon van dezelfde Joyce en de animatiestudio Reel FX. Voor Del Toro is dit waarschijnlijk een prima uitgangspunt, aangezien de voornaamste personages zijn gebaseerd op de Paashaas, de Kerstman, de Tandenfee, de Zandman, Jack Frost, de geest van de winter, en The Boogeyman. De trailers gaven al aan dat het een kleurrijk geheel is geworden. Het boek 'The Art of Rise of the Guardians' laat zien hoe het animatieteam tot bepaalde keuzes is gekomen.

Na voorwoorden van acteur Alec Baldwin en auteur William Joyce en een inleiding volgen er zeven hoofdstukken, die achtereenvolgend inzoomen op de ontwerpen van de 'North Pole', 'Bunny Empire', 'Tooth Palace', 'The Clouds', 'Pitch's Lair' en 'The Human World'. Tussen deze zes hoofdstukken door is het afwijkende hoofdstuk 'The Life of a Sequence' te vinden, waarin een scene uitgebreid wordt toegelicht. De zes hoofdstukken die inzoomen op de leefomgevingen van de verschillende "Guardians' zitten tjokvol allerlei ontwerpen van de hoofdpersonages, bijfiguren, landschappen, gebouwen, voertuigen en attributen. Deze hoofdstukken geven overduidelijk aan dat elk personage flink de aandacht krijgt in de animatiefilm.

De hoofdstukken 'The Clouds' en 'Pitch's Lair' over respectievelijk The Sandman en Pitch (ingesproken door Jude Law) sluiten op elkaar aan en gaan over de ogenschijnlijk meest interessante personages uit Rise of the Guardians. The Sandman, die alleen spreekt via zijn gouden droomstof, is de 'Guardian of Dreams' en lijkt een geduchte tegenstander te zijn van de villain Pitch, de 'Nightmare King', die vooral op jacht is naar de dromen van de aardse kinderen. Vooral in deze twee hoofdstukken wordt duidelijk dat de film zich vooral richt op visueel spektakel. The Sandman creëert voornamelijk veel speelse figuren via het snelle droomstof en de villain Pitch zet in op een duister en toch ook speels schouwspel, waarbij zijn paarden 'Nightmares' waarschijnlijk de eyecatchers zijn. De overige hoofdstukken zijn meer geënt op een flinke reeks bijfiguren en attributen en zorgen ervoor dat het geheel nog kleurrijker wordt.

Hieronder een viertal foto's uit het boek The Art of Rise of the Guardians, die zo'n 156 pagina's telt. Uiteraard is van elk personage een overzicht te zien van de sketches en ontwerpen die zijn gemaakt om tot een definitief figuurtje te komen. Zo ook van North (Alec Baldwin), de Kerstman. Onderstaande spread laat zien dat er gekozen is tussen een kruising van een ouderwetse Russische soldaat en een authentieke Kerstman.



Elke hoofdstuk geeft een beeld op de leefomgeving van de vele personages. Net als de personages zijn ook deze werelden zeer verschillend in kleur. Onderstaande pagina's geven een blik op de ontwerpen van de leefomgeving van E. Aster Bunnymund (Hugh Jackman), de Paashaas.



Het losse hoofdstuk 'The Life of a Sequence' zoomt in op het productieproces achter een actiescène die plaatsvindt op één derde van de speeltijd van Rise of the Guardians. Op een uitklapbare poster wordt stap voor stap in beeld gebracht hoe het productieproces in elkaar zit van de scene die zich afspeelt in de wereld van Tooth (Isla Fisher), de Tandenfee. De verschillende elementen worden op de achterzijde van de poster uitgelegd. Ook de personen van de medewerkers van het animatieteam krijgen de aandacht.



Naast de vele personages gaan de 'Nightmares' van de slechterik Pitch (Jude Law) waarschijnlijk een hoofdrol opeisen. De zwarte en angstaanjagende paarden bewegen zich met zwarte strepen voort door de lucht. De trailer liet al zien dat dit erg fraai oogt en de onderstaande spread met ontwerpen toont aan dat er op papier ook flink is geëxperimenteerd met het idee.



De reacties op de trailers van DreamWorks' Rise of the Guardians waren niet allemaal even positief gestemd. Afgaand op het boek The Art of Rise of the Guardians van Ramin Zahed kan gezegd worden dat de officiële trailers waarschijnlijk nog niet alles hebben prijsgegeven. De leefomgevingen zijn zeer kleurrijk, verschillend van elkaar en beloven een visueel spektakel, waar de hand van de waarschijnlijk creatief zeer betrokken Del Toro heeft doorgewerkt. Of alles uit het boek, dat overigens ook bol staat van quotes van de crew, uiteindelijk ook te zien is in de film valt te betwijfelen, aangezien er naast de introductie van de vele personages ook nog een flink gevecht moet plaatsvinden tussen de kinderhelden en de duistere dromenvanger Pitch. Met zo'n 30 euro heeft The Art of Rise of the Guardians een schappelijk prijskaartje. Met dank aan uitgever Insight Editions voor het recensie-exemplaar.

Hieronder de trailer van de 25e DreamWorks animatiefilm Rise of the Guardians:


NieuwsFilm

meest populair