Niet Liam Neeson, maar deze topacteur werd beoogd voor de hoofdrol in 'Schindler's List'

Niet Liam Neeson, maar deze topacteur werd beoogd voor de hoofdrol in 'Schindler's List'

Topacteur Daniel Day-Lewis wees de hoofdrol in de bekende film af.

In 1993 kwam de film Schindler's List uit. In de film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, speelde Liam Neeson de hoofdrol. Het had echter niet veel gescheeld of een andere acteur had de rol van Oskar Schindler gespeeld.

De film, geregisseerd door de legendarische regisseur Steven Spielberg, is gebaseerd op het leven van Oskar Schindler. Hij probeert tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden onder te brengen in zijn fabriek en ze zo van de gaskamers te redden.

Regisseur
Niet Neeson, maar Daniel Day-Lewis zou de rol van Oskar Schindler gaan spelen. Dit kwam doordat de oorspronkelijke regisseur van het project Martin Scorsese zou zijn.

Lewis wilde graag samenwerken met Scorsese, maar toen ging Scorsese The Age of Innocence regisseren in plaats van Schindler's List. Lewis was de eerste die een rol wilde in het nieuwe project van Scorsese, maar hierdoor moest hij wel zijn rol als Oskar Schindler afstaan.

Ontvangst
Uiteindelijk ging de rol van Oskar Schindler dus naar Liam Neeson. Hij speelde de rol zo goed dat hij zelfs werd genomineerd voor de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. In totaal werd de film genomineerd voor twaalf Oscars, waarvan het er zeven won.


De film scoort hoog op veel filmlijsten. Zo scoort de film een indrukwekkende 98% op Rotten Tomatoes en een 9,0/10 op het IMDb. Hiermee staat de film op de zesde plaats van de IMDb top 250 films aller tijden.

Samenwerking Spielberg en Lewis
Na het afwijzen van de rol van Oskar Schindler was er enige sprake van onverschilligheid tussen de regisseur en acteur. Toch zouden de twee jaren later nog eens samenwerken. Dit kwam nadat Leonardo DiCaprio de band tussen de twee herstelde.


Ze maakten in 2012 de film Lincoln. Voor deze film won Lewis zijn derde (!) Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. Een succesvolle samenwerking dus.

Streamen
Schindler's List is voor vier euro te huur via Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair