Dit detail in 'Starship Troopers' van Paul Verhoeven ziet niemand, maar is bijzonder grappig gedaan

Dit detail in 'Starship Troopers' van Paul Verhoeven ziet niemand, maar is bijzonder grappig gedaan

Er is een schip van een andere populaire franchise te zien op een van de schepen in 'Starship Troopers'.

De sciencefictionfilm Starship Troopers van regisseur Paul Verhoeven kwam uit in 1997 en is losjes gebaseerd op de gelijknamige roman van Robert A. Heinlein. De film is een satire op Amerikaans patriottisme, oorlogsfilms en propaganda in het algemeen en wordt nu beschouwd als een cultfilm. In de film is er een leuk detail te zien dat refereert naar een schip van een ander populaire franchise.

Casper Van Dien, Dina Meyer en Denise Richards spelen de hoofdrollen in de film, die intussen beschouwd wordt als een cultklassieker. Maar toen Starship Troopers uitkwam in 1997, kreeg het vooral negatieve reacties en heel wat kritiek. Recensenten interpreteerden de film als een goedkeuring van fascisme en sommigen beschuldigden regisseur Verhoeven en schrijver van de film Edward Neumeier ervan sympathie te hebben voor nazistische ideologieën.

Verhaal
Starship Troopers speelt zich af in de 23e eeuw, in een toekomst waarin de aarde in oorlog is met een soort insectachtige wezens die bekendstaan als de Arachnids of Bugs. De film volgt de ervaringen van Johnny Rico (Van Dien), een middelbare scholier die zich aansluit bij een elite-eenheid van de infanterie: de Starship Troopers.

Samen met zijn vrienden dient hij in het leger van de United Citizen Federation, een wereldregering van de Aarde die betrokken is bij een interstellaire oorlog met de buitenaardse Arachnids. Er zijn in de film heel wat schepen te zien die misschien kunnen doen denken aan een andere grote franchise.

Star Wars
In Starship Troopers zie je heel wat schepen waarin de soldaten zich bevinden. Er is een scène waarin je ook het schip Millennium Falcon van Star Wars kan herkennen die vastzit op een van die schepen. Phil Tippett maakte deel uit van het team voor de visuele effecten bij beide films en vond het een leuk detail om in de film te zetten. De filmmakers werden dan ook heel erg geïnspireerd door Star Wars voor de schepen.


Net als Star Wars, is Starship Troopers een klassieker geworden. Sinds de release van de film is Starship Troopers kritisch opnieuw beoordeeld en wordt het nu beschouwd als een profetische satire op fascisme en autoritair bestuur die aan relevantie heeft gewonnen. De film hielp een multimedia-franchise te lanceren met vier vervolgen: Starship Troopers 2: Hero of the Federation (2004), Starship Troopers 3: Marauder (2008), Starship Troopers: Invasion (2012) en Starship Troopers: Traitor of Mars (2017).

Kijken?
Wil je dit detail in Starship Troopers zien? Je kan de film bekijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair