Wat is er gebeurd met topacteur Jon Voight, de vader van Angelina Jolie?

Wat is er gebeurd met topacteur Jon Voight, de vader van Angelina Jolie?

Jon Voight werd bekend door zijn rol als aspirant-gigolo Joe Buck in 'Midnight Cowboy' uit 1969 en had daarna een mooie acteercarrière.

Angelina Jolie is zelf een grote bekende naam geworden in de filmwereld, maar haar vader Jon Voight was haar wel voor. Hij werkt al sinds de jaren 60 in de filmindustrie en is nu nog steeds bezig met acteren. Maar wat is hij nu precies mee bezig?

Voight is intussen al 85 jaar oud, maar is nog steeds bezig als acteur. Hij is al bezig sinds de jaren 60 en begon eerst zijn carrière in het theater en televisie voordat hij zijn filmdebuut maakte in 1967, toen hij een rol op zich nam in de misdaadparodie Fearless Frank. Hij nam ook een kleine rol op zich in Hour of the Gun uit 1967 en in 1968 was hij te zien in Out of It.

Grote doorbraak
In 1968 werd Voight gecast in de baanbrekende film Midnight Cowboy (1969), de film die zijn carrière zou lanceren. Hij vertolkte de rol van Joe Buck, een naïeve mannelijke prostituee uit Texas, verdwaald in New York City. Vanwege zijn controversiële thema's werd de film uitgebracht met een X-rating en zou geschiedenis schrijven door de enige X-rated film te zijn die de Oscar voor Beste Film won. Zowel Voight als Dustin Hoffman waren genomineerd voor Beste Acteur en Voight won een BAFTA Award en Golden Globe Award voor deze rol.

Vanaf dan ging het snel voor Voight. Hij speelde in de ene film na de andere. Gedurende de jaren 1970 speelde hij in heel wat films waaronder een zakenman verwikkeld in moord in Deliverance (1972), een verlamde Vietnamveteraan in Coming Home (1978) - waarvoor hij een Oscar won voor Beste Acteur - en een berooide ex-bokskampioen in de remake van The Champ (1979).

Naast eigen dochter
Ook in de jaren 80 en 90 ging het goed voor de acteur. Hij ontving een Golden Globe Award en werd genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in Runaway Train (1985), hij speelde in de dramafilm Heat (1995) en in 1996 was hij te zien naast Tom Cruise in Mission: Impossible. Maar vooral het jaar 1997 was druk voor Voight. Hij was toen te zien in wel zes films: Rosewood, Anaconda, U Turn, The Rainmaker, Boys Will Be Boys en Most Wanted.


In de jaren 2000 was het niet anders en speelde Voight in heel wat grote films. Zo speelde hij de rol van president Franklin D. Roosevelt in Pearl Harbor uit 2001, nadat Gene Hackman de rol had afgewezen, en was hij te zien in Zoolander naast Ben Stiller. Dat jaar verscheen hij ook als Lord Croft, de vader van het titelpersonage in Lara Croft: Tomb Raider, met Lara Croft die gespeeld werd door zijn eigen dochter Jolie.

Televisie
Andere opmerkelijke rollen sinds 2000 zijn onder meer als sportcommentator Howard Cosell in Ali (2001), waarvoor hij nominaties ontving voor een Oscar en Golden Globe Award, Marion Seville/Mr. Sir in Holes (2003), Adolph Rupp in Glory Road (2006) en John Keller in Transformers (2007). Hij staat ook bekend om zijn rol als Patrick Gates in de National Treasure-filmreeks waarin hij de vader speelt van het personage van Nicolas Cage.


Naast zijn filmrollen is Voight ook bekend om zijn televisierollen, waaronder als naziofficier Jürgen Stroop in Uprising (2001) en paus Johannes Paulus II in de gelijknamige miniserie (2005). Zijn rol als Mickey Donovan in de dramaserie Ray Donovan leverde hem hernieuwde lof en aandacht op van critici en het publiek, evenals zijn vierde Golden Globe-overwinning in 2014. Hij hernam die rol voor Ray Donovan: The Movie (2022). Hij verscheen ook in het thrillerdrama 24 in het zevende seizoen.

Megalopolis
Na een carrière van meer dan 50 jaar zou je misschien denken dat Voight er genoeg van heeft, maar minder is waar. Zo werd hij gecast voor Megalopolis, de nieuwste film van regisseur Francis Ford Coppola, die mogelijk dit jaar uitkomt. Voight is dit jaar ook te zien in de films The Painter en Reagan. Voight denkt dus helemaal nog niet aan stoppen.

NieuwsFilm

meest populair