Deze ijzersterke oorlogsfilm moet je snel zien: 'Before the Rain'

Deze ijzersterke oorlogsfilm moet je snel zien: 'Before the Rain'

'Before The Rain' was de eerste Noord-Macedonische film die genomineerd was voor een Oscar.

De eerste Oscar-nominatie van Noord-Macedonië was voor een meesterwerk getiteld Before the Rain, een uitstekende film die meer gevierd zou moeten worden en door meer mensen gezien zou moeten worden. De film is geregisseerd en geschreven door Milcho Manchevski en speelt zich af in het begin van de jaren '90, een periode van politieke instabiliteit in het voormalige Joegoslavië.

Katrin Cartlidge, Rade Serbedzija, Grégoire Colin, Phyllida Law en Labina Mitevska spelen mee in deze oorlogsfilm, die deels diende als een terugkeer naar huis voor regisseur Manchevski, die sinds de jaren 1980 in New York City had gewoond. De film speelde zich aanvankelijk niet af in Macedonië. Manchevski hoopte oorspronkelijk politieke details te vermijden door de film in een anoniem land te plaatsen, maar dit gebeurde niet en de film speelt zich dus grotendeels af in Macedonië.

Verhaal
Het verhaal wordt verteld in drie delen, met zeer ironische titels: Woorden, Gezichten en Beelden. Het tweede deel speelt zich af in Londen en kan tijdens het kijken overkomen als het zwakste gedeelte, maar wanneer je naar de film kijkt, vullen alle drie de delen de krachtige boodschap van de film op zeer mooie wijze aan. De drie delen zijn onderling verbonden verhalen die aan het einde samenkomen en de gedenkwaardige regel van de film weerklinkt: "Tijd sterft nooit. De cirkel is nooit rond", en je verlaat de film geschokt en onder de indruk.

Before the Rain gaat over haat, hoe haat leidt tot vernietiging van mensenlevens zonder reden, en hoe haat alleen maar leidt tot meer geweld en conflict. In één scène noemt het hoofdpersonage ook andere conflicten over de wereld die vergelijkbaar zijn met die in de film en dit maakt de film nog indrukwekkender. Het laat je nadenken over hoeveel mensen sterven voor niets en vechten voor niets.

Gouden Leeuw
Een van de belangrijkste focuspunten in de film is het etnische conflict dat bestond tussen de orthodoxe Macedoniërs en de Albanese moslimminderheid in het begin van de jaren 1990. Het biedt een kijk op hoe sociaal-culturele normen en mechanismen kunnen leiden tot nationalisme dat uitgroeit tot angst voor het buitenlandse. Bovendien biedt de film, via het personage van Aleksandar, een blik op de culturele schok en de vreemdheid die hij ervaart bij het opnieuw integreren en terugkeren naar zijn thuisland na een periode van afwezigheid.


Uitstekende cinematografie, geweldige karakterontwikkeling en een krachtige soundtrack dragen alleen maar bij aan de schoonheid van dit trieste en tragische verhaal. Before the Rain won de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië en belandde ook op de lijst van 1000 Greatest Films of All Time van The New York Times. Het is natuurlijk fijn om te weten, maar toch is Before the Rain zo'n krachtig verhaal dat het verdient om een veel groter publiek te bereiken.

Kijken?
Before the Rain is jammer genoeg niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, dus als je de film echt wil zien, zal je de dvd ervan moeten kopen of moeten wachten tot het wel ergens op een streamingdienst te vinden is.

NieuwsFilm

meest populair