Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'A Midnight Clear'

Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'A Midnight Clear'

Van de vele oorlogsfilms die er de afgelopen jaren gemaakt zijn, is dit er één die je moet zien.

Er zijn van die films waarvan je had gewild dat je 'm al veel eerder had gezien. A Midnight Clear is daar één van.

Het is de vrij onbekende regisseur Keith Gordon gelukt om met A Midnight Clear uit 1992 een sterke oorlogsfilm neer te zetten.

Slag om de Ardennen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de jonge Amerikaanse soldaat Will Knott, gespeeld door Ethan Hawke, plotseling gepromoveerd tot sergeant.

Hoe onervaren hij ook is, hij heeft de taak om met zijn eenheid bestaande uit zes net zo onervaren soldaten, te overleven tijdens de Slag om de Ardennen. Onder andere Peter Berg, die ook Lone Survivor produceerde, Gary Sinise en Kevin Dillon spelen de jonge soldaten.

Vlam in de pan
Wanneer de Amerikanen opeens stuiten op drie jonge Duitse soldaten, kiezen de Duitsers ervoor om zich over te geven aan de mannen van Knott. Ze zijn te bang om te sterven, maar tegelijkertijd hebben ze ook angst voor de reactie van hun familie wanneer zij dit horen.


Er wordt afgesproken dat de Duitsers doen alsof zij gevangen genomen zijn door de Amerikaanse jongens. Het lijkt allemaal goed te gaan tussen de twee eenheden, totdat er een groot misverstand ontstaat, waardoor de vlam in de pan slaat en er een onhoudbare situatie ontstaat.

Menselijk
Wat ervoor zorgt dat de film je bijblijft, is dat regisseur Gordon beschikking had over een geweldig sterke cast. Daarnaast zijn de dialogen sterk, de scènes geloofwaardig en wordt de film begeleid met onroerende filmmuziek.


Wat naast de muziek ervoor zorgt dat je een traantje bij A Midnight Clear moet wegpinken, is dat de film zich afspeelt tijdens de kerst en dat de soldaten, ondanks de oorlog, elkaar zien als mensen in plaats van vijanden.

Kijken
Benieuwd geworden naar A Midnight Clear? Koop de film dan op dvd of blu-ray via de bekende webwinkels.

NieuwsFilm

meest populair