Geen Oscarnominaties voor Greta Gerwig en Margot Robbie voor 'Barbie': terecht of niet?

Geen Oscarnominaties voor Greta Gerwig en Margot Robbie voor 'Barbie': terecht of niet?

Er wordt zoveel aandacht aan besteed, dat andere kanshebbers worden genegeerd.

Eerder deze week werden de Oscarnominaties bekend gemaakt. Ondanks het feit dat dé zomerblockbuster van 2023 maar liefst kans maakt op 8 gouden beeldjes, vinden sommige fans dit niet genoeg. Hebben zij recht tot klagen?

Regisseuse Greta Gerwig wist hoge ogen te gooien met Barbie, waarin de hoofdrol is weggelegd voor Margot Robbie. Hoewel de film kans maakt op de meest prestigieuze Oscar, namelijk die voor beste film, werden Gerwig en Robbie niet genomineerd.

Schandalig
Op het internet zijn dan ook duizenden boze reacties te vinden. De grote Barbie-fans vinden het schandalig dat de Academy heeft besloten Gerwig en Robbie te negeren, terwijl deze in de ogen van de nodige filmfanaten op z'n minst een nominatie verdienen.

Voornamelijk de Barbie-instagrampagina staat hier vol mee, maar andere mensen vinden de kritiek weer te ver gaan. Ook zijn er genoeg cinefielen die het jammer vinden dat er zo veel aandacht wordt besteed aan filmtalenten die niet genomineerd worden, waardoor de genomineerde acteurs juist ietwat vergeten worden.

Aandacht
Barbie was dé box-office kraker van het jaar, maar nog lang niet iedereen heeft Poor Things gezien, om nog maar te zwijgen over het Franse juridische drama Anatomy of a Fall, die alle nominaties dubbel en dwars verdienen.



Ook wordt er meer gesproken over Robbie die niet genomineerd werd en wordt er eigenlijk nauwelijks gesproken over het feit dat Lily Gladstone werd genomineerd voor haar glansrol in Killers of the Flower Moon. Zij is hiermee tevens de eerste Indiaanse vrouw aller tijden die genomineerd werd voor beste actrice bij de Academy Awards.

Verschillende meningen
Het toont aan dat commerciële en populaire kaskrakers vaak de focus afleiden van kleinere feministische verhalen die alle lof verdienen. Zelfs Michelle Yeoh, die vorig jaar nog de Oscar won voor beste actrice en hiermee de eerste Aziatische vrouw werd die het beeldje won in de beste actrice categorie, werd er tijdens een interview over gevraagd.



Ook dit vinden de nodige mensen onnodig. Misschien verwoorde Whoopi Goldberg het gisteren nog wel het beste, toen de Ghost-actrice zei: "Films worden niet 'genegeerd'. Je moet gewoon onthouden dat niet iedereen een prijs krijgt en het is allemaal subjectief".

NieuwsFilm

meest populair