De introductie van Hannibal Lecter in 'The Silence of the Lambs' is niets minder dan perfect

De introductie van Hannibal Lecter in 'The Silence of the Lambs' is niets minder dan perfect

Anthony Hopkins speelt de legendarische Hannibal Lecter in 'The Silence of the Lambs'.

Hannibal Lecter is een legendarisch personage dat in The Silence of the Lambs ook op een legendarische manier wordt geïntroduceerd. Anthony Hopkins speelt de rol van de kannibaal in de film naast Jodie Foster, die de rol van Clarice Starling speelt.

Silence of the Lambs, dat uitkwam in 1991, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Harris. Jonathan Demme regisseerde de film en kreeg hiervoor een Oscar. Foster en Hopkins wonnen elk ook een Oscar voor hun hoofdrollen. Verder won de film nog Oscars voor het beste scenario en beste film. De film was in totaal voor twaalf categorieën genomineerd. Het was toen een groot succes en de film is intussen een echte klassieker geworden.

Verhaal
In The Silence of the Lambs volgen we Clarice Starling (Foster), een jonge FBI-trainee, die de opdracht krijgt om Hannibal Lecter (Hopkins) te interviewen, die gevangen zit in een zwaar beveiligde inrichting voor crimineel gestoorden, in de hoop dat hij inzichten zal bieden in de geest van Buffalo Bill (Ted Levine) en helpen de zaak op te lossen. Lecter stemt ermee in om samen te werken met Clarice, maar alleen als ze persoonlijke informatie over zichzelf deelt.

Terwijl Clarice dieper in de zaak duikt, raakt ze steeds meer verstrikt in de manipulatieve psychologische spelletjes van Lecter. Ondertussen gaat Buffalo Bill door met zijn gruwelijke moorden, waarbij hij jonge vrouwen ontvoert, hen vilt en van hun huid een "vrouwenpak" maakt.

Introductie
Het moment waarop we Hannibal voor het eerst zien, is net zo legendarisch als het personage zelf. Clarice Starling bezoekt het psychiatrisch ziekenhuis van Baltimore voor wat lijkt op een onbelangrijke opdracht om Hannibal te ondervragen voor een studie. Nadat haar verteld is waar hij toe in staat is, loopt ze door een donkere, vochtige gang en passeert ze verschillende cellen met gevangenen die ofwel rustig zitten ofwel tegen de muren stuiteren.


Wanneer ze Hannibal's cel bereikt, ontdekt ze dat deze eigenlijk fel verlicht is met artistieke tekeningen die de muren bedekken, en daar staat hij dan, volledig stil en onberispelijk in het midden van de kamer terwijl hij haar begroet met een beleefde "Goedemorgen".

Close-ups
Het is ironisch genoeg de beste filmintro ooit, aangezien hij stil staat met alleen zijn ogen die bewegen terwijl hij haar nadert. Vanaf dat moment is het gesprek tussen Clarice en Hannibal gespannen, omdat hij kan vertellen welke huidcrème ze draagt of haar verleden en motivaties kan ontleden op basis van een paar aanwijzingen. Hannibal is in tegenstelling tot de andere gevangenen ongelooflijk welbespraakt en zeer intelligent. De hoofdpsychiater van de instelling kan hem zelfs niet breken.


De beslissing van regisseur Demme om de scène te filmen met extreme close-ups op Hopkins en Foster verhoogt die spanning en doet het voelen alsof Hannibal niet alleen door Clarice heen kijkt, maar ook door jou. Het is de perfecte manier om kennis te maken met een psychopathische kannibaal als Hannibal Lecter.

Kijken?
Je kan Hopkins en Foster zien in The Silence of the Lambs, die te vinden is op Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair