Het onnodige vervolg op 80's-klassieker 'The Blues Brothers' haalde het origineel flink naar beneden

Het onnodige vervolg op 80's-klassieker 'The Blues Brothers' haalde het origineel flink naar beneden

'The Blues Brothers' kreeg in 1998 een vervolg met 'Blues Brothers 2000', die tegenover de originele film een grote flop was.

The Blues Brothers, uitgebracht in 1980, was een van de beste komische films uit de jaren 80, vooral vanwege de chemie tussen John Belushi en Dan Aykroyd. De film was een enorm succes, maar een vervolg zou altijd moeilijk zijn geweest na de dood van Belushi, omdat zijn charme van Jake de ster van de film maakte. De studio's keurden toch het vervolg goed, waarbij de focus lag op het personage van Aykroyd, ondersteund door een cast vol beroemdheden, waaronder John Goodman. Let op: SPOILERS!

In de originele film mobiliseren de vrienden Jake (Belushi) en Elwood (Aykroyd) voormalige leden van hun R&B-band om geld in te zamelen voor het weeshuis waar ze zijn opgegroeid om het te redden van sloop. John Landis regisseerde de film, die met zijn budget van 30 miljoen dollar een van de duurste films uit die periode was. Dan Aykroyd en John Belushi, die met hun Blues Brothers-act faam hadden verworven in shows als Saturday Night Live, baseerden de film op deze personages.

Grote artiesten
The Blues Brothers bevat veel muziek met heel wat grote namen die meewerkten aan de film. Zo bevat het muzikale nummers van zangers als James Brown, Cab Calloway (in zijn laatste rol in een speelfilm), Aretha Franklin, Ray Charles, Chaka Khan en John Lee Hooker. Het bevat ook niet-muzikale ondersteunende optredens van Carrie Fisher, Henry Gibson, Charles Napier, Kathleen Freeman en John Candy.

De film is een klassieker geworden en is een van de beste films die gemaakt werden die een adaptatie zijn van sketches van Saturday Night Live. Enkel de twee Wayne's World-films deden het even goed. The Blues Brothers bracht dan ook meer dan 115 miljoen dollar op.

Vervolg
In 1998 kwam er een vervolg op The Blues Brothers met Blues Brothers 2000. Landis was terug als regisseur en Aykroyd als Elwood. De film is opgedragen aan Belushi, Calloway en Candy, castleden uit de originele film die overleden waren vóór de productie, en Junior Wells, die een maand voor de release overleed.


Dit vervolg was tegenover de originele film een flop met een opbrengst van 32,1 miljoen dollar en een budget van 30 miljoen dollar. Het had een wankele verhaallijn die alles wat goed was aan de originele film vertroebelde.

Vernietigend
Blues Brothers 2000 begint met Elwood die uit de gevangenis komt na 18 jaar te hebben gezeten voor de gebeurtenissen in de vorige film, wat veel te hard is. Elwood wordt vervolgens op de hoogte gebracht dat zijn broer is vermoord, waarmee kijkers opnieuw worden geconfronteerd met het nieuws van Belushi's dood.


De film beweert ook dat het weeshuis is vernietigd, ondanks dat de broers erin slaagden het in de eerste film te redden, wat de hele plot van de originele film verkleint. Ondanks dat veel van de artiesten die ook in de originele film hadden gespeeld een cameo deden, werd Blues Brothers 2000 zwaar bekritiseerd omdat het de geest van de originele film niet wist te vangen en de herinnering eraan vernietigde.

Kijken?
The Blues Brothers is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan de film wel huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis. Ook het vervolg, Blues Brothers 2000, kan je huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair