De 'onverfilmbare' graphic novel 'Watchmen' is inmiddels twee keer verfilmd: originele auteur schaamt zich

De 'onverfilmbare' graphic novel 'Watchmen' is inmiddels twee keer verfilmd: originele auteur schaamt zich

Met name de serie uit 2019 werd ijzersterk ontvangen, maar auteur Alan Moore wilde er niks van weten.

Het verfilmen van een geliefd boek kan meerdere kanten opgaan; je kunt bijvoorbeeld het succes ervaren van de Lord of the Rings- of Harry Potter-verfilmingen, maar het komt vaak voor dat het compleet misgaat. Daarom verdienen geslaagde boekverfilmingen wel wat meer aandacht.

Dit artikel kijkt terug op de verfilmingen van het meest bekende werk van Alan Moore: Watchmen. Moore staat erom bekend dat hij zo'n beetje alle bewerkingen van zijn boeken verloochent. Dat is, ondanks goed ontvangst door critici, ook zo met de Watchmen-verfilmingen.

Graphic Novel
Alan Moore's Watchmen wordt gezien als één van de beste graphic novels aller tijden. Het toont een alternatieve geschiedenis waarin superhelden opkwamen in de jaren veertig en zestig en hun aanwezigheid de geschiedenis veranderde. Zo won de Verenigde Staten de oorlog in Vietnam en kwam het Watergate-schandaal nooit aan het licht.

In 1985 stevent het land samen met de Sovjet-Unie af op de derde wereldoorlog, zijn de hedendaagse burgerwachten vogelvrij verklaard en zijn de meeste voormalige superhelden met pensioen of werkzaam voor de overheid. Het verhaal focust zich op de persoonlijke ontwikkeling en morele strijd van de protagonisten terwijl een onderzoek naar de moord op een oud collega hen uit hun pensioen haalt.

Film
Het heeft bijna twintig jaar geduurd voordat de eerste verfilming van Watchmen van de grond kwam. Terry Gilliam, de allereerste regisseur die de regie op zich zou nemen, noemde het zelfs "onverfilmbaar." Het project kwam in 2005 in handen van Zack Snyder.


Snyder ging na 300 eindelijk echt aan de slag met de film en in 2009 verscheen Watchmen in de wereldwijde bioscoopzalen. De film werd over het algemeen prima ontvangen, hoewel velen wel vonden dat de thematische nuance van de graphic novel niet echt terug te zien was.

Serie
In 2019 verscheen er een Watchmen-serie op HBO. Deze serie is natuurlijk gebaseerd op Moore's originele werk, maar dient meer als een vervolg op het originele verhaal. Het speelt zich namelijk 34 jaar later af en combineert verhalen van oude personages als Doctor Manhattan en Ozymandias met een hoop nieuwe gezichten. De serie werd ijzersterk ontvangen, maar Moore bleef onwijs ontevreden.


Toen de serie meerdere prijzen won, leek Moore op een of andere manier nog dieper teleurgesteld: "Oh god, misschien denkt een groot deel van het publiek dat dit Watchmen was? Ze denken dat het een duistere, gruizige, dystopische superheldenfranchise was die iets te maken had met blank superioriteitsdenken. Begrepen ze Watchmen niet?"

NieuwsFilm

meest populair