'Rundfunk: Jachterwachter', goedkope gekte of een onbegrepen meestwerk?

'Rundfunk: Jachterwachter', goedkope gekte of een onbegrepen meestwerk?

De keihard werkende Wachtopzichter runt zonder hulp camping HIVO, waar de komst van de uitgeleefde ex-wereldster Ronnie Bosboom Jr. een zegen lijkt.

Na een zeer succesvolle televisieserie en twee theatertours vonden Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout, beter bekend als het duo 'Rundfunk', het in 2020 tijd voor hun eerste speelfilm: Rundfunk: Jachterwachter. De film werd geregisseerd door Rob Lücker die ook hun zelfgeschreven televisieserie regisseerde.

Rundfunk: Jachterwachter werd gemixt ontvangen en ook de release midden in de pandemie was niet per se bevorderlijk voor het gematigde succes van de titel. Toch is dit compleet gestoorde passieproject van Van de Velde en Van Kalmthout desalniettemin te bestempelen als een gewaagd en grensverleggend werk in de (té) brave Nederlandse filmindustrie van de afgelopen jaren.

Plot
Een hardwerkende jongeman runt zonder enige hulp camping HIVO (Harmonie In Vele Opzichten). De plotselinge komst van de vervaagde beroemdheid Ronnie Bosboom Jr. lijkt in eerste instantie een zegen, maar wanneer hij onthult zich te verstoppen voor criminelen, gaat het snel mis.

Het duo moet leren samenwerken om de camping en hun levens te redden.

Setting
Het is vrij ongebruikelijk dat we films zien die zich volledig op een camping afspelen. De Rundfunk-boys, die het scenario voor de film eveneens zelf schreven, zeiden hier in een interview het volgende over:


'We hebben zelf veel gekampeerd vroeger en een camping is voor veel mensen een herkenbare plek. Net als de middelbare school heeft een camping een heel eigen universum met z'n eigen regels. [..] Het kan er fantastisch zijn, maar ook heel erg kut. Een goede arena voor een verhaal dus.'

BV- en BN-ers
Ondanks de grove, vunzige humor die een vrij centrale rol op zich neemt in de film, waren er toch genoeg Nederlandse en Vlaamse acteertalenten die 'moedig' genoeg waren om mee te spelen in deze knotsgekke cult-film in wording.


Onder andere Pierre Bokma, Stefan Perceval, Tibo Vandenborre en Bram van der Vlugt (RIP) wisten een rol te bemachtigen.

NieuwsFilm

meest populair