Publiek versus critici: 'God's Not Dead' haalt bijzonder gemengde scores op Rotten Tomatoes

Publiek versus critici: 'God's Not Dead' haalt bijzonder gemengde scores op Rotten Tomatoes

De film scoort wel twee heel uiteenlopende cijfers op de bekende filmwebsite.

Normaalgesproken zijn filmcritici en bioscoopgangers het op Rotten Tomatoes grotendeels met elkaar eens en liggen de scores dicht bij elkaar. Soms komt het echter ook wel eens voor dat de cijfers gigantisch ver van elkaar afliggen. Dit is ook het geval voor de onderstaande film.

Het gaat hier om de 2014-film God's Not Dead van regisseur Harold Cronk. Hierin staat Josh Wheaton centraal. Hij is een student aan de universiteit en weigert zich te conformeren aan de atheïstische opvattingen van zijn filosofieprofessor.

Cijfers
Als gevolg hiervan wordt Josh uitgedaagd om in zijn filosofieles het bestaan van God te verdedigen, iets dat leidt tot een confrontatie tussen geloof en rede. Hoewel de 'gewone bioscoopgangers' wel van de film kunnen genieten, maken filmcritici deze met de grond gelijk.

De audience score ligt na meer dan 25.000 stemmen op een hele nette 75%. De Tomatometer, waarin enkel en alleen de stemmen van filmcritici worden geteld, ligt echter op een rampzalige 12%. Dit is maar liefst een verschil van 63%. Hoe komt dit?

Mogelijke verklaring
De doelgroep van de film is voornamelijk een christelijk publiek, dat God's Not Dead omarmt vanwege de nadruk op religieuze thema's, de versterking van hun geloof en de bevestiging van hun overtuigingen. De nodige kijkers zien de film dan ook als een emotionele en spirituele ervaring, die zich aansluit bij hun wereldbeeld en levensbeschouwing.


Filmcritici denken er anders over. Zij noemen God's Not Dead te simplistisch, ongenuanceerd en overmatig moraliserend. Het grootste kritiekpunt is dat atheïsten eenzijdig worden neergezet. Critici zeggen dat hierdoor diepgang mist en dat de film te propagandistisch overkomt.

Kijken
God's Not Dead wordt door sommigen dus gezien als een inspirerende en spirituele ervaring biedt, terwijl critici de film bekritiseren vanwege de simplistische uitvoering en propagandistische benadering. Wil je de film zelf proberen? Bekijk deze dan nu op Amazon Prime.



NieuwsFilm

meest populair