De adembenemende openingsscène van 'Dune' is niets minder dan perfect

'Dune' opent met een prachtige scène die ons kennis laat maken met de planeet Arrakis en haar inwoners.

In 2021 kwam regisseur Denis Villeneuve met de epische sciencefictionfilm Dune, die gebaseerd is op de gelijknamige roman uit 1965 van Frank Herbert. Gelegen in de verre toekomst, volgt de film Paul Atreides terwijl zijn familie, het nobele Huis Atreides, wordt meegezogen in een oorlog om de dodelijke en onherbergzame woestijnplaneet Arrakis. En die planeet krijgen we heel mooi te zien in de openingsscène van Dune.

Wat betreft adembenemende introducties tot spannende nieuwe werelden, verspilde Villeneuve absoluut geen tijd toen Dune uitkwam. Vanaf de openingsscène van de film krijgen we prachtige beelden te zien van de woestijnplaneet, die nog veel zal betekenen in de rest van de film en ook in Dune: Part 2 die bijna uitkomt. De film was dan ook een groot succes toen het uitkwam en won toen zes Oscars.

Verhaal
Dune vertelt het verhaal van Paul Atreides (Timothée Chalamet), een jonge edelman uit het Huis Atreides, die met zijn familie belast wordt om toezicht te houden op de productie van de waardevolle grondstof bekend als specerij op de woestijnplaneet Arrakis.

Terwijl Paul zich een weg baant door het complexe politieke landschap van Arrakis en kennismaakt met de inheemse bewoners, de Fremen, ontdekt hij zijn eigen lotsbestemming en raakt hij verwikkeld in een strijd om macht en controle over de planeet.

Openingsscène
Met het geluid van Zendaya's Chani, die kijkers vertelt hoe prachtig haar planeet Arrakis eruitziet wanneer de zon laag staat, opent de film met een prachtig visueel van die woestijnwereld en krijgen we een glimp van het spectaculaire universum waarin ze volledig ondergedompeld zullen worden.


Dat vredige specerijenveld wordt al snel verpulverd door de kolossale, intimiderende apparaten die door de buitenstaanders worden gebruikt om het thuisland van de Fremen te delven. De woeste Harkonnens verschijnen dan in beeld, geleid door de verontrustende en monsterlijke Dave Bautista als Glossu Rabban.

Deel twee
Deze film is maar een eerste deel van twee met het tweede deel dat dit jaar eindelijk, drie jaar na het eerste deel, in de bioscopen zal uitkomen. In Dune: Part 2 zal Arrakis nog meer betekenen voor onze hoofdpersonages, vooral dan voor Paul die samen met de Fremen verblijft en meer van hen zal leren. Zowel Chalamet en Zendaya als heel wat andere acteurs hernemen hun rol voor dit tweede deel en er zullen ook heel wat nieuwe personages te zien zijn in dit tweede deel, die gespeeld worden door onder andere Florence Pugh en Austin Butler.


Het is nog heel even wachten tot we deel twee van Dune kunnen zien, maar voor nu kan je het eerste deel eens opnieuw bekijken voordat je naar deel twee gaat. Dune is op verschillende plaatsen opnieuw te zien in de bioscoop voor een paar dagen naar aanleiding van de release van deel twee. Je kan de film ook thuis bekijken op onder andere HBO Max of je kan de film ook huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair