Eén van de grootste flops van 2021 had echt veel meer verdiend: 'The Suicide Squad'

Eén van de grootste flops van 2021 had echt veel meer verdiend: 'The Suicide Squad'

Huidige DC-baas James Gunn betrad de wereld van DC voor het eerst met zijn film 'The Suicide Squad' uit 2021.

Het komt regelmatig voor dat dure bioscoopfilms flink floppen. Als je alleen al naar verleden jaar kijkt, heb je films als Blue Beetle, The Flash, Indiana Jones and the Dial of Destiny en nog veel meer films die geen winst wisten te maken. Dat een film flopt, betekent echter niet altijd dat de film ook slecht is. Het tegenovergestelde is soms juist waar.

Het is voor niemand een geheim dat 2021 een slecht jaar was voor de filmindustrie. Door de lockdowns waren bioscopen vaak maanden dicht. Hierom besloot Warner Bros. hun grote releases niet uit te stellen, maar gelijktijdig uit te brengen op HBO Max. James Gunns The Suicide Squad viel hier ook onder.

Oorsprong
In 2016 verscheen DC's redelijk obscure schurkenteam voor het eerst op het witte doek in David Ayers Suicide Squad. Deze film werd enorm slecht ontvangen en Ayer heeft meerdere keren geuit dat dit absoluut niet zijn versie van de film was. Toch was het een enorm financieel succes. Dat was grotendeels te danken aan een sterke marketingcampagne.

Een vervolg was dus niet onlogisch, maar de kans was groot dat het filmpubliek hiervoor niet vol enthousiasme naar de bioscoop zou rennen. Gunn kreeg daarom de vrijheid om te doen wat hij wilde. Zo bracht hij bepaalde acteurs uit de eerste films terug, maar stond de film verder volledig op zichzelf.

Verhaal
Superschurken Harley Quinn (Margot Robbie), Bloodsport (Idris Elba), Peacemaker (John Cena) en een verzameling markante gevangenen uit de Belle Reve-gevangenis sluiten zich aan bij de supergeheime Task Force X. terwijl ze worden afgezet op het afgelegen, door vijanden beïnvloede eiland Corto Maltese.


Hun missie: om The Thinker (Peter Capaldi) te vinden: de kwaadaardige wetenschapper die de leiding heeft over het mysterieuze Project Starfish. Zoals gewoonlijk is er meer gaande dan Amanda Waller (Viola Davis) bij aanvang van de missie vertelde.

Ontvangst
In tegenstelling tot de Suicide Squad-film uit 2016 werd Gunns The Suicide Squad uitmuntend ontvangen door critici en fans. Op Rotten Tomatoes heeft de film bijvoorbeeld een critics score van 90%. Helaas ging de goede ontvangst niet gepaard met financieel gewin.


De film wist slechts 168 miljoen dollar om te zetten aan de wereldwijde bioscoopkassa's. Dit is ruim 580 miljoen dollar minder dan de vorige Suicide Squad. Dit had natuurlijk alles te maken met het coronavirus en de merkwaardige strategie van WB om films gelijktijdig op streaming te zetten, maar het blijft doodzonde.

Mooie toekomst
Gunn kreeg toch de kans om het verhaal van The Suicide Squad voort te zetten met de spin-off Peacemaker op HBO Max. Deze serie legde de focus op het gelijknamige personage gespeeld door John Cena. Deze serie werd een hit en Gunn kreeg groen licht voor een tweede seizoen.


Daarna veranderden de zaken bij DC volledig. Gunn werd samen met producent Peter Safran benoemd tot CEO's van DC Studios, en kregen ze de taak om het gehele DCU een 'herstart' te geven. Hoewel bijna iedere rol opnieuw is gecast, brengt Gunn toch wat acteurs terug. Zo krijgt Peacemaker nog steeds een tweede seizoen en komt er ook een Waller-serie met Viola Davis terug in de rol van Amanda Waller.

NieuwsFilm

meest populair