De Amerikaanse remake van de klassieker 'Solaris' is nog niet eens zo slecht

De Amerikaanse remake van de klassieker 'Solaris' is nog niet eens zo slecht

De remake van de gelijknamige film uit 1972 is best prima.

In 1972 kwam de Russische (destijds de Sovjet-Unie) film Solaris. Deze film van regisseur Andrei Tarkovsky is in de loop der jaren uitgegroeid tot een regelrechte klassieker.

In 2002 besloot Steven Soderbergh de film opnieuw te maken, maar nu in het Engels. Dit zorgde ervoor dat er een Amerikaanse remake uitkwam, Solaris, met George Clooney in de hoofdrol.

Verhaal
De films (de verhalen zijn nagenoeg hetzelfde) spelen zich af in de toekomst. Een psycholoog moet naar een ruimtestation bij de planeet Solaris omdat de bemanningsleden onverklaarbaar gedrag vertonen.

Een van de drie bemanningsleden is overleden, terwijl de andere twee tekenen van stress en angst vertonen. De psycholoog wordt vervolgens zelf ook slachtoffer van de krachten van de planeet Solaris.

Ontvangst
Het origineel werd goed ontvangen is inmiddels een klassieker. Zo heeft de film een score van 92% op Rotten Tomatoes en een 8,0/10 op IMDb.


De Amerikaanse remake werd een stuk minder goed ontvangen. Veel mensen hadden een actiefilm verwacht, maar dat viel tegen. Met een score van 66% op Rotten Tomatoes en een 6,2/10 op IMDb waren zowel de critici als het publiek kritisch.

Verschillen
Ondanks dat beide verhalen nagenoeg hetzelfde zijn, zijn er ook enkele verschillen. De naam van de vrouw van de psycholoog verschilt en ook eindigt hij in het origineel alleen, terwijl hij in de remake samen met zijn vrouw eindigt.


In het origineel zijn er twee werelden, in de remake drie. Verder is ook de duur van de films een opvallend verschil. Waar het origineel maar liefst 161 minuten duurt, is de remake slechts 99 minuten lang.

Streamen
Solaris, het origineel, is voor drie euro te huur via Apple TV. Solaris, de Amerikaanse remake, is voor acht euro te huur via Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair