Dit is waarom een film als 'Borat' nooit meer gemaakt zal worden worden

Dit is waarom een film als 'Borat' nooit meer gemaakt zal worden worden

De Kazachse televisiepresentator Borat wordt naar de Verenigde Staten gestuurd om verslag uit te brengen over het grootste land ter wereld.

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan. Love it or hate it, maar één ding is zeker: toen de film in 2006 uitkwam maakte hij heel wat los.

Omdat de man áchter de snor, comedian en acteur Sacha Baron Cohen, nog relatief onbekend was buiten het Verenigd Koninkrijk, kon Cohen als fictieve Kazachse journalist Borat vrijwel volledig zijn gang gaan; veel deelnemers van de mockumentary hadden niet door dat ze in de maling werden genomen. Dit leidde meerdere malen tot agressie tijdens en rechtszaken na de opnames.

Plot
Borat Sagdiyev is een tv-verslaggever van een populaire show in Kazachstan en de zesde beroemdste man van Kazachstan en een vooraanstaand journalist. Hij wordt door zijn regering vanuit zijn huis naar Amerika gestuurd om een documentaire te maken over de Amerikaanse samenleving en cultuur. Borat volgt een cursus in New York City om Amerikaanse humor te begrijpen.

Terwijl hij naar Baywatch op tv kijkt, ontdekt Borat hoe mooi hun vrouwen zijn in de vorm van C.J. Parker, gespeeld door actrice Pamela Anderson, afkomstig uit Malibu, Californië. Hij besluit een roadtrip door het hele land naar Californië te maken in een zoektocht om van haar zijn vrouw te maken en haar mee terug te nemen naar zijn land.

Controverse
Cohen, regisseur Larry Charles en de producenten van Borat krijgen na de release een hoop boze brieven binnen van zowel deelnemers als uit Arabische, Joodse én Roma-gemeenschappen. De staat Kazachstan zelf was ook helemaal niet blij met de extreem conservatieve beweringen die de filmmakers over hun land maakte en probeerde meermaals te film te laten verbannen.


In 2020 deden Cohen en co met Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan zijn concept nog eens dunnetjes over. Echter kwamen de filmmakers, net als het karakter Borat zelf, erachter dat er veel was veranderd in hun afwezigheid; de wereld is aanzienlijk extremer geworden. Cohen heeft dan ook gezegd dat hij geen derde Borat-film zal maken vanwege het gevaar waarmee hij werd geconfronteerd tijdens het maken van deze sequel.

Waarheid
De film Borat zit bomvol keiharde grappen die veel mensen persoonlijk en/of in groepsvorm op de kast hebben gejaagd, maar dit enkel zien als stomweg simpele beledigingen is te makkelijk.


Met zijn ultra-onorthodoxe karakter Borat, die hij 'in de echte wereld' liet rondlopen, wist Cohen namelijk juist commentaar te geven op de nog altijd levende cultuur van discriminatie en extremisme in de Verenigde Staten en ver daarbuiten.

NieuwsFilm

meest populair