Hollywood wil al ruim 20 jaar een remake van het invloedrijke scifi-meesterwerk 'Akira', maar dat is een onbegonnen zaak

Hollywood wil al ruim 20 jaar een remake van het invloedrijke scifi-meesterwerk 'Akira', maar dat is een onbegonnen zaak

We zien in de laatste jaren al verbeteringen als het gaat om manga-anime-verfilmingen, maar het is misschien beter om van 'Akira' af te blijven.

Remakes zullen altijd onderwerpen zijn voor discussie onder menig filmfan. Soms worden ze onnodig of creatief armoedig genoemd, maar anderen worden beschouwd als beter dan het originele werk waar het op gebaseerd is. Remakes zullen er altijd blijven, maar soms zijn ze wel eens onbegonnen zaken. De Hollywood-remake van Akira is hier een goed voorbeeld van.

Warner Bros. heeft al sinds 2002 de rechten voor een live-action-verfilming van Akira in handen, maar de uitdaging om dit te verwezenlijken lijkt wellicht te groot.

Klassieker
In 1988 bracht mangaka Katsuhiro Otomo zijn geliefde Akira-manga naar het witte doek. Met deze bewerking leverde hij niet alleen een klassieker binnen de wereld van anime, maar het gehele sciencefiction-genre.

Het verhaal kan als volgt worden samengevat: Een geheim militair project brengt Neo-Tokyo in gevaar wanneer het een lid van een motorbende onvrijwillig verandert in een ongecontroleerde telepaat die alleen kan worden tegengehouden door een tiener, zijn bende motorvrienden en een groep helderzienden.

Remake
Zoals eerder werd benoemd, is Warner Bros. al een tijdje bezig om een Engelstalige remake te maken van Otomo's klassieker. Er zijn maar liefst vijf verschillende regisseurs en ruim tien verschillende schrijvers verbonden geweest aan het project, maar telkens viel het weer in duigen.


In 2019 leek de film toch echt van de grond te komen. Thor: Ragnarok-regisseur Taikia Waititi werd namelijk aangewezen om de regie op zich te nemen. De opnames zouden al in juli van dat jaar van start gaan, maar Waititi besloot toch eerst te focussen op Thor: Love & Thunder. Waititi is nu druk met meerdere projecten, dus wanneer we zijn Akira kunnen verwachten is nu weer een raadsel.

Moeilijk
Otomo heeft in het verleden verteld dat hij het prima vindt als er een nieuwe interpretatie van Akira wordt gemaakt. Toch komen er al snel een aantal fundamentele problemen aan het licht als je Akira gaat 'Amerikaniseren'. Het grootste problematische aspect is de locatie. De rol van Japan in de Tweede Wereldoorlog, inclusief de atoombomaanslagen op Japan, en hun eigen Eenheid 731, waren van enorme invloed op Otomo's verhaal.


Als een remake zich buiten Japan afspeelt, wordt dit fundamentele aspect van het verhaal al uitgewist. Je moet dus wel van extreem goede huize komen als je een Engelstalige remake wil maken van Akira.

NieuwsFilm

meest populair