Is Christopher Nolan nu de gegarandeerde Oscarwinnaar?

De regisseur won dit weekend de belangrijkste prijs van de Director's Guild of America, en dat is een zeer goed teken.

Auteur:
Christopher Nolan heeft de belangrijkste prijs van de Director's Guild of America in de wacht gesleept. Dat is de vakbond voor regisseurs in Hollywood. Op zaterdag ontving hij de prijs voor Outstanding Directorial Achievement in Theatrical Feature Film voor zijn werk met Oppenheimer.

Het is de eerste keer dat Nolan deze prijs wint, na eerder vier keer genomineerd te zijn. Zijn rivalen waren Martin Scorsese (Killers of the Flower Moon), Greta Gerwig (Barbie), Yorgos Lanthimos (Poor Things), en Alexander Payne (The Holdovers).

De Oscar gegarandeerd?
Het lijkt erop dat de Oscar voor Beste Regisseur nu vrijwel gegarandeerd is voor Nolan. De DGA-prijs is namelijk altijd een sterke indicator geweest voor de winnaar van het gouden beeldje.

Slechts acht keer sinds 1948 kwam de winnaar van de DGA-prijs niet overeen met die van de Oscar. De laatste keer was in 2019: toen won Sam Mendes voor 1917, maar ging juist Bong Joon-ho naar huis met de Oscar voor Parasite.

Nominaties voor Oppenheimer
De Oscars worden over een maand uitgezonden, op zondag 10 maart (voor ons wordt dat de 11e, net na middernacht). Nolan is niet de enige die een beeldje kan winnen voor Oppenheimer: in totaal is de film zelfs 13 keer genomineerd.NieuwsFilm

meest populair