Michael Keaton's introductie als Batman was niets minder dan perfect

Michael Keaton's introductie als Batman was niets minder dan perfect

Heel wat acteurs speelden al de rol van Batman, maar de versie van Michael Keaton blijft wel een om te onthouden.

Van George Clooney en Christian Bale tot Ben Affleck en recent nog Robert Pattinson, heel wat acteurs mochten al in de huid kruipen van Bruce Wayne alias Batman. Maar een die ook zeker de moeite waard was als Batman is Michael Keaton, die een introductie had als de superheld die niets minder dan perfect was.

Hoewel Batman al een speelfilm en een televisieserie had gekregen, was Tim Burton's Batman uit 1989 als een hercreatie van het personage voor een nieuw tijdperk. Iedereen in het mainstream publiek zag Batman als het komische figuur dat Adam West populair had gemaakt, maar de film uit 1989 bracht de Dark Knight terug naar zijn roots.

Batman vs. The Joker
Keaton was na West maar de tweede acteur die de rol van Batman mocht spelen. Daarna volgden er een groot aantal, maar het was met Keaton's prestatie dat alles begon. Hij hernam zijn rol als Batman in het vervolg Batman Returns en ook recentelijk in The Flash. Regisseur van dienst was toen Tim Burton, die ook het vervolg Batman Returns regisseerde.

Batman speelt zich vroeg in de strijd tegen de misdaad van het titelpersonage af en toont zijn conflict met zijn aartsvijand The Joker, gespeeld door Jack Nicholson. De film verkent Batman's oorsprong, zijn complexe relatie met de stad die hij beschermt en zijn morele code terwijl hij het opneemt tegen The Joker, die geobsedeerd raakt door het vernietigen van Batman en het veroorzaken van chaos in Gotham.

Openingsscène
Batman geeft ons in de openingsscène een mooie introductie op Keaton's Batman. We zien twee boeven die net een familie hebben beroofd. Ze zitten op een dak en tellen het geld terwijl ze roddels uitwisselen. De ene is bezorgd over een duister wezen waarover mensen zeggen dat het zich voedt met criminelen, terwijl de ander die verhalen afdoet als iets doms.


Zonder dat ze het weten, glijdt er iets langzaam naar beneden in de mist achter hen. Ze horen een geluid, draaien zich om en zien een reusachtig vleermuisachtig wezen dat zijn vleugels uitspreidt. Ze schieten op het wezen en het gaat neer, maar staat weer op, onaangedaan door de kogels. Nadat hij de twee een pak slaag heeft gegeven en de voorheen sceptische boef heeft verteld om iedereen over hem te vertellen, spreekt hij deze onsterfelijke woorden uit: "Ik ben Batman."

Cultureel fenomeen
Als het publiek dacht dat Batman een flauwe film zou zijn, vlogen die gedachten waarschijnlijk direct het raam uit met deze openingsscène. Deze Batman is er een die volledig gevormd is en geen grappen maakt als hij de criminelen straft. Wat deze scène geweldig maakt, is hoe we Batman zien vanuit het perspectief van de crimineel: een torenhoog wezen dat kogels negeert en in de nacht verdwijnt alsof hij er niet was. Het spreekt echt tot de verbeelding hoe goed Burton en Keaton Batman hebben aangepast voor een nieuw tijdperk.


Batman werd dan ook een cultureel fenomeen en herstelde de interesse in de Batman-franchise, waarmee het de weg effende voor toekomstige aanpassingen in film en andere media. Zo kwam er in 2005 de The Dark Knight-trilogie met Bale als Batman. Deze trilogie werd ook een groot succes.

Kijken?
Wil je Batman met deze geweldige openingsscène zien? Je kan de film bekijken op Netflix of je kan de film ook huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair