De remake van 'Dawn of the Dead' leek een onbegonnen zaak, maar Zack Snyder zorgde voor een goede afloop

De remake van 'Dawn of the Dead' leek een onbegonnen zaak, maar Zack Snyder zorgde voor een goede afloop

De remake van 'Dawn of the Dead' uit 2004 is een even grote klassieker geworden als de originele film uit 1978.

Een remake maken van een klassieker vergt veel moed. Als George Romero's Night of the Living Dead de zombiefilm heeft uitgevonden, perfectioneerde zijn vervolg Dawn of the Dead het. De film had een baanbrekende impact bij de release in 1978. In 2004 durfde Zack Snyder het aan om een remake te maken van Dawn of the Dead, wat een onbegonnen zaak leek, maar uiteindelijk maakte de regisseur van deze remake een even grote klassieker.

De originele Dawn of the Dead, waarin overlevenden proberen een grote groep zombies te slim af te zijn in een winkelcentrum, zit vol met bloedige chaos. Maar daaronder schuilt een slimme satire op consumentisme. Romero liet zien dat zombiefilms meer konden zijn dan alleen bloed en ingewanden. Dawn of the Dead was de tweede film van een hele reeks zombiefilms die Romero heeft gemaakt en die zijn echte klassiekers geworden. Een remake maken van een van die films leek dus een onbegonnen zaak.

Remake
Maar een regisseur was moedig genoeg om wel een remake te maken van een van de films van Romero. Snyder, die met Dawn of the Dead zijn regiedebuut maakte, begon ermee door het concept uit te kleden. Het merendeel van de satire die te vinden was in de originele film werd weggehaald. In plaats daarvan creëerde hij de meest slanke, gemene zombiefilm denkbaar en die boordevol actie is. Hiervoor kreeg hij ook de hulp van James Gunn, die het scenario van de film schreef.

Het winkelcentrum als locatie bleef intact, maar Snyder legde de nadruk op hoe angstaanjagend de beproeving van de personages is. Een sterrencast met onder andere Sarah Polley, Ving Rhames, Ty Burrell en Mekhi Phifer zorgde ervoor dat het menselijke element niet verloren ging te midden van de gekte. Scott Reiniger, Tom Savini en Ken Foree, die meespeelden in de originele film, deden ook een cameo in deze remake en Snyder zelf is ook even te zien in de film.

Klassieker
Deze Dawn of the Dead is op zijn eigen manier een klassieker geworden. Het was een groot succes en bracht wereldwijd 102,3 miljoen dollar op met een budget van 26 miljoen dollar. Terugblikkende recensies hebben Dawn of the Dead zelfs bestempeld als Snyder's beste film. Van de cast kreeg vooral Polley heel wat positieve reacties. Ze werd beschreven als een "perfecte heldin die tegen het type ingaat" met een "mooie angstige blik".


Polley was dan ook de eerste keuze voor het personage van Ana Clark, een getrouwde verpleegster die een van de hoofdpersonages is die de zombies moet proberen te overleven. Polley stemde ermee in om de rol van Ana op zich te nemen omdat ze het zag als een ongewone afwijking van de stereotiepe weergave van vrouwelijke personages, waarbij ze het beschouwde als "iets meer dan alleen maar schreeuwen en wegrennen".

Kijken?
Dawn of the Dead is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan de film wil verkrijgen op onder andere Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair