Twee zeer gewaardeerde arthouse-klassiekers terug naar het grote doek

Twee zeer gewaardeerde arthouse-klassiekers terug naar het grote doek

Een verbluffende film van schoonheid, mysterie, sensualiteit en kracht en de debuutfilm van Claire Denis; nu beiden digitaal gerestaureerd in 4K.

Claire Denis groeide in de afgelopen decennia uit tot een van Frankrijks meest vooraanstaande regisseurs. Op meesterlijke wijze weet ze haar (bijzondere) eigen leven te koppelen aan grotere verhalen en thema's.

Twee van haar vroegste (en beste) werken uit '88 en '99 komen deze week, voor het eerst, naar de Nederlandse bioscopen in gerestaureerde versies; een prachtige kans voor een eerste kennismaking óf een herkijk op groot formaat.

Beau travail
Deze film concentreert zich op voormalig vreemdelingenlegioenofficier Galoup terwijl hij terugdenkt aan zijn eens zo glorieuze leven als leidende troepen in de Golf van Djibouti. Zijn bestaan daar was gelukkig, streng en gereguleerd, maar de komst van de veelbelovende jonge rekruut Sentain plant de zaden van jaloezie in de geest van Galoup.


Hij voelt zich genoodzaakt hem ervan te weerhouden onder de aandacht te komen van de commandant die hij bewondert, maar die hem negeert. Uiteindelijk leidt zijn jaloezie tot de vernietiging van zowel Sentain als hemzelf.

Chocolat
Voor haar debuutfilm Chocolat baseerde Denis zich op haar eigen jeugd, die ze gedeeltelijk in West-Afrika doorbracht als kind van een Franse koloniale bestuurder. Kenmerkend voor Denis is de subtiele aanpak van het thema: haar film schildert in associatieve flashbacks het leven in een kolonie, waarin het witte kind de 'Ander' is voor de Afrikaan en omgekeerd.


Spaarzame dialoog, strak gekadreerde beelden en een niet-lineaire verhaallijn: Chocolat bevat alle stijlkenmerken van het latere werk van de Franse filmmaakster. De film was onderdeel van de Gouden Palm-competitie van het Filmfestival in Cannes van 1988.

Beau travail en Chocolat zijn vanaf 22 februari opnieuw te zien in de Nederlandse filmhuizen.

NieuwsFilm

meest populair