De geliefde Ryan Gosling-film 'The Big Short' verschilt enorm met het boek waar het op is gebaseerd

De geliefde Ryan Gosling-film 'The Big Short' verschilt enorm met het boek waar het op is gebaseerd

'The Big Short' is gebaseerd op het non-fictieboek 'The Big Short: Inside the Doomsday Machine' van Michael Lewis.

Herinner je je nog de kredietcrisis van 2007? In 2010 schreef Michael Lewis het non-fictieboek The Big Short: Inside the Doomsday Machine, dat deze financiële crisis beschrijft en hoe de barstende Amerikaanse vastgoedzeepbel een rol speelde bij het veroorzaken van de chaos. Vijf jaar later, in 2015, kwam de film The Big Short uit, gebaseerd op dit boek. Maar de film verschilt enorm van het boek.

The Big Short is geschreven en geregisseerd door Adam McKay en heeft een geweldige cast die bestaat uit onder andere Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling en Brad Pitt. In de film zijn er ook cameo's van onder andere Margot Robbie, chef-kok Anthony Bourdain, Selena Gomez en econoom Richard Thaler, die de vierde wand doorbreken om financiële concepten uit te leggen. Verscheidene personages uit de film richten zich ook rechtstreeks tot het publiek, meestal Gosling's personage, die als verteller fungeert.

Verhaal
The Big short is een mozaïekfilm die verschillende personen uit de Amerikaanse bankwereld volgt, die de kredietcrisis hebben zien aankomen en hierop geanticipeerd hebben door te speculeren op de verwachte stagnerende huizenmarkt en de kredietzeepbel die barstte. De verhalen zijn echt gebeurd maar wel aangepast, gedramatiseerd en komischer gemaakt.

De film heeft drie onafhankelijke waargebeurde verhaallijnen, die elk een bepaald aspect van de crisis beklemtonen. De drie personages die we volgen zijn hedgefondsmanager Michael Burry (Bale), die de crash van de huizenmarkt in 2008 voorspelde, Jared Vennett (Gosling), gebaseerd op hedgefondsmanager Greg Lippmann en Ben Rickert (Pitt), gebaseerd op Ben Hockett. Het bevat ook andere personages zoals Mark Baum (Carell), gebaseerd op de echte belegger Steve Eisman en jonge investeerders Charlie Geller en Jamie Shipley, gebaseerd op echte investeerders Charlie Ledley en Jamie Mai.

Verschillen
Hoewel de film gebaseerd is op waargebeurde verhalen en het boek van Lewis, zijn er heel wat verschillen tussen de twee. De film volgt dezelfde structuur en verhaallijn, maar brengt talrijke veranderingen aan in de personages en gebeurtenissen. Dit werd waarschijnlijk gedaan om het verhaal geschikt te maken voor een film, maar de verschillen vallen nogal op.


Naast het veranderen van veel namen van personages, worden sommige gebeurtenissen specifiek aangepast wat betreft welke mensen erbij betrokken zijn. De persoonlijke problemen van Mark Baum zijn anders, hoewel dit werd gevraagd door de familie van Steve Eisman, de echte man waarop Baum is gebaseerd. De film vermijdt ook om de ineenstorting van Lehman Brothers, de vermeende corruptie bij Fannie Mae & Freddie Mac en andere gebeurtenissen in detail te beschrijven wat het onderscheidt van het bronmateriaal. Over het algemeen is het een redelijk trouwe adaptatie, maar het wijzigde wel verschillende echte gebeurtenissen om het verhaal te dienen.

Kijken?
Ondanks de verschillen tussen de film en het boek, was The Big Short een groot succes. De film bracht 133.4 miljoen dollar op met een budget van 50 miljoen dollar. Het was genomineerd voor heel wat prijzen waaronder vijf Oscars. Van die vijf won de film die voor beste bewerkt scenario.


The Big Short is te zien op zowel Netflix als Disney+.

NieuwsFilm

meest populair