The Big Short

The Big Short (2015)

This is a true story

De inhoud tot op het bot te doorgronden is er niet bij, maar daar gaat het ook niet om in dit zinderende waargebeurde drama over het begin van de kredietcrisis.
play

7,8 details

  • 130 Min
  • Drama
  • Biografie
  • Komedie
  • Historisch
  • Verenigde Staten
130 Min Verenigde Staten

Gaat over de Amerikaanse periode van economische vooruitgang aan het begin van dit millennium. We volgen een groep mensen die stuk voor stuk een aandeel hadden in de hausse, ook wel bekend als een credit bubble. Deze ontwikkeling leidde in 2007 tot een financiële crisis in Amerika.

Regie
Adam McKay
Cast
Marisa Tomei, Christian Bale, Steve Carell, Brad Pitt, Hamish Linklater, Melissa Leo, Rafe Spall, Ryan Gosling, Finn Wittrock, John Magaro, Selena Gomez, Billy Magnussen, Karen Gillan, Max Greenfield, Sue-Lynn Ansari, Heighlen Boyd, Rudy Eisenzopf, Casey Groves, Charlie Talbert, Harold Gervais, Maria Frangos, Hunter Burke, Bernard Hocke, Shauna Rappold, Brandon Stacy, Aiden Flowers, Peter Epstein, Anthony Marble, Silas Cooper.
Release
12.12.2015
Release NL
21.01.2016
Release DVD
24.05.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Adam McKay | Cast: Ryan Gosling (Jared Vennett), Christian Bale (Michael Burry), Stev Carell (Mark Baum), Marisa Tomei (Cynthia Baum), Rafe Spall (Danny Mozes), Hamish Linklater (Porter Collins), John Magaro (Charlie Geller), Finn Wittrock (Jamie Shipley), Brad Pitt (Ben Rickert), Melissa Leo (Georgia Hale), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2015

Aan het uiteenspatten van de hypotheekbubbel en met name de wijze waarop de Amerikaanse financiële instelling hier een rol in hebben gehad valt met de beste wil van de wereld geen touw vast te knopen. “En dat is precies de bedoeling,” zo legt beurshandelaar Jared Vennett de kijker in het op ware gebeurtenissen gestoelde The Big Short uit. De leek moet het idee krijgen dat ze daar op Wall Street iets ongelooflijk knaps en ingewikkelds lopen uit te voeren. Met veel humor probeert filmregisseur Adam McKay het de kijker dan toch nog bij te brengen. Door Margot Robbie in een bubbelbad met een glas champagne in haar hand uit te leggen hoe de suprime lending of wat wij in de volksmond ook wel de rommelhypotheek noemen zo’n beetje werkt. Oké, goed dat hebben we. En zelfs Selena Gomez die ons aan de blackjacktafel in Vegas uitlegt wat een CDO, de afkorting voor collaterized debt obligation komt een heel end. Vervolgens gaan de te belangrijke mannetjes in nog belangrijkere pakken ermee aan de haal en raken we het spoor bijster. Vennett doet hier als verteller net zo hard aan mee, want had hij ooit gezegd dat hij de held van het verhaal was?

Het knappe aan het met een komische insteek opgezette drama van McKay is dat het er eigenlijke helemaal niet toe doet wat een suprime lending of een collaterized debt obligation is. Net als bij de ijzersterke financiële thriller Margin Call gaat het niet om de knikkers maar om het spel. Op Wall Street lopen aasgieren rond die handelen in gebakken lucht. Ze lopen interessant te doen met allerlei ingewikkelde termen, waarvan het nog maar de vraag is of ze er zelf nog wat van snappen. Hedgefondshandelaar Mark Baum (wederom een magistrale rol van Steve Carell) ondervraagt een collega uit New Jersey over wat hij nu allemaal uitvogelt met zogenaamde synthetische CDO’s. Er verschijnt een glimlach op het gezicht van de handelaar die nog even zelfgenoegzaam een sushi in zijn mond propt. Hij voelt zich helemaal het mannetje, maar heeft geen flauw benul van de consequenties van zijn handelen voor de normale Amerikaan die binnen de kortste keren met zijn complete inboedel op straat staat. Macht corrumpeert en dat geldt zeker voor de wolven van Wall Street.

videotrailers & clips

alle artikelen (7)

The Big Short Nieuwsberichten