Blu-ray recensie: The Big Short

Prachtige uitgave van een sterke film.



Regie: Adam McKay | Cast: Christian Bale (Michael Burry), Steve Carell (Mark Baum), Ryan Gosling (Jared Vennett), Brad Pitt (Ben Rickert) e.a. | Release: 21 januari 2016 | Speelduur: 130 minuten

In 2010 verscheen het boek The Big Short: Inside the Doomsday Machine van Michael Lewis. Drie jaar later kocht Paramount Pictures de rechten op het werk, om een film te maken die aan de leek kon uitleggen hoe een groepje slimmeriken het barsten van de huizenbubbel kon zien aankomen voor de rest van de wereld. De film werd erg goed ontvangen en werd genomineerd voor maar liefst vijf Oscars.

Synopsis

Terwijl alle banken feestvierden zagen een paar slimme buitenstaanders op Wall Street wat de grote banken, de media en overheid niet zagen: de wereldeconomie stond op instorten. Zij bedachten een plan om ervan te profiteren. Hun riskante investering bracht hen naar de duistere kant van het moderne bankwezen.


Waardering

The Big Short werd genomineerd voor vijf Oscars, waaronder die voor beste film, maar won er slechts één: die voor het beste aangepaste scenario. Critici zijn dan ook erg positief over de film. Op RottenTomatoes heeft deze een 7,8 op 266 getelde recensies. De consensus is als volgt: ”The Big Short heeft een indrukwekkend gedetailleerde aanpak van een serieus en ingewikkeld onderwerp. Het gevolg is een goed gespeelde en grappige film over de echte criminelen.”

Ook onze recensent Arjan Welles was positief in zijn recensie. De film is volgens hem ”gortdroog wat betreft de materie die voorbij komt, maar alles draait om het spel van de grote jongens en de mannen die zich ook de grote jongens wanen.” Toch vindt hij het een zinderend drama over het begin van de kredietcrisis. Arjan gaf de film 4,5 sterren.

De gewone filmkijker is ook erg positief: op onze filmpagina heeft deze een 7,6 en op de IMDb een 7,8. De meeste mensen gaven de film daar een 8 (36,6%), een 7 (22,2%) en een 9 (19,9%).

Box Office

Na al die positieve reacties kon het bijna niet anders of The Big Short zou het goed doen aan de box office. De productie kostte 28 miljoen dollar om te maken en leverde in de VS 70,2 miljoen dollar op. De rest van de wereld was goed voor nog eens 63 miljoen dollar, waarmee het totaal op 133,3 miljoen dollar uitkomt. Nederland leverde daaraan een bijdrage van 755.171 euro.



Blu-ray: The Big Short | Discs 1 | Retail release: mei 2016 | Beeld: 2.40:1 | Geluid:: Engels DTS : X, Frans, Duits, Italiaans, Spaans Dolby Digital 5.1 Surround | Ondertitels: Engels, Nederlands, Frans, Duits e.a. | EAN: 5-053083-068547 | Met dank aan: Paramount

The Big Short wordt aangeleverd in een standaard Blu-ray keepcase. Voorop zien we de filmposter met daarop de vier hoofdrolspelers: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling en Brad Pitt. Achterop een weinigzeggende synopsis (die het vooral heeft over de opbrengst van de film) en de gebruikelijke details.

Beeld & geluid

De film heeft een mooie Blu-ray uitgave gekregen. Details zijn erg scherp, vooral op gezichten merk je hoe sterk het geheel eruit ziet. Je ziet de kleinste imperfecties, van kleine moedervlekken tot rimpeltjes en kleine haartjes. Ook de kleuren komen goed tot hun recht, al valt daar weinig in te halen gezien de kantoor-achtige omgeving van de film.

The Big Short draait grotendeels om de audio en krijgt een DTS : X soundtrack. Er zitten in de 7.1 track geluiden die van bovenaf komen. Helaas heeft ongetekende niet de nodige set-up om dat te testen. Wat wel getest kon worden komt zoals gebruikelijk helder uit de boxen en vooral het dialoog is goed en sterk om te horen. Maar ook andere geluiden, zoals het klikken op een computermuis, komen scherp uit de boxen.

Extra’s

Er zit een dik uur aan extra’s op deze uitgave. Dat gaat van het casten van de acteurs tot het vinden van een regisseur tot een reeks interessante minidocumentaires. Die laten bijvoorbeeld zien hoe cast en crew met de regisseur praten over het project, om de personages en welke rol ze spelen en om de kredietcrisis van acht jaar geleden.

Conclusie: Sterke uitgave met mooie extra’s

De uitgave heeft mooie beelden en audio gekregen. Details komen goed tot hun recht en er is een speciale DTS : X soundtrack aan toegevoegd. Dialoog en geluiden op de achtergrond klinken helder uit de boxen. Er zijn verder ook veel extra’s toegevoegd die de uitgave meer dan de moeite waard maken.



Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair